Polske arbeidere sendt på gaten uten penger

Polakkene Slawomir og Janusz er sendt på gaten og står uten penger etter at firmaet de jobbet for gikk konkurs. – Kynisk utnyttelse, sier Fellesforbundet.

Stadig flere utlendinger arbeider under slavelignende forhold i byggebransjen. Det mener Fellesforbundet i Aust-Agder. Svært mange jobber svart og uten arbeidskontrakter.

POLAKKER UTEN ARBEIDSKONTRAKT

På en arbeidsplass i Lillesand kommune skal de to polakkene, samt fem andre utlendinger, jobbet uten fast arbeidstid, uten kontrakt og med kun femti kroner i timen. Betalt svart og kontant. Arbeiderne skal ha vært utleid fra et firma på Østlandet.

Thor Åge Christiansen

Thor Åge Christiansen er organisasjonsarbeider i Fellesforbundet. Han mener dette tilfellet vitner om kynisk utnyttelse av utlendinger.

Foto: Leif Dalen / NRK
polske arbeidere

Slawomir Dudek forteller at han og de andre arbeiderne ble avvist da de ba om en arbeidskontrakt.

Foto: Leif Dalen / NRK

Ble avvist da de ba om kontrakt

– Etter to måneder på jobb krevde vi en arbeidskontrakt. Da vi ba om dette ble vi avvist, sier han.

– Vi har ingen penger og har derfor store problemer med å komme oss tilbake til Polen, forteller Slawomir Dudek til NRK.

Organisasjonsarbeider i Fellesforbundet, distrikt 9, Thor Åge Christiansen, reagerer på arbeidsforholdene til de to polakkene.

– Etter mitt syn er disse forholdene svært alvorlige. Det er snakk om farlig arbeid uten sikring, de har ikke hatt arbeidsavtale, lønnsslipp eller timelister. Ingenting har vært på plass, sier han.

Kynisk utnyttelse

Christiansen mener at byggeplassen driver kynisk utnyttelse av utenlandske arbeidere.

– På denne arbeidsplassen har de hele tiden byttet ut folk. Kanskje har arbeiderne blitt byttet ut fordi de har begynt å stille krav. Det er den vanligste årsaken, sier Christiansen.

– Så fort de begynner å kreve arbeidsavtale, blir de stort sett sendt hjem igjen, sier han.

Januasz Malkowski sier til NRK at han ønsket å fortsette å jobbe i Norge.

– For oss var jobben bra, men vi ble svindlet.

Det har ikke lyktes NRK i å få en kommentar fra ledelsen i byggefirmaet på Østlandet som ansatte polakkene. Og den lokale byggherren i Lillesand hevder han ikke kjente til ulovlighetene.