Hopp til innhold

Frykter dårligere hjelp

Tilbudet til utviklingshemmede barn og unge på Sørlandet kan bli rasert, frykter foreldre.

Klasserom
Foto: Christophe LEFEBVRE / PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD

Et offentlig utvalg har foreslått å legge ned Sørlandets kompetansesenter, som tilrettelegger undervisning og hjelp for blant andre funksjonshemmede barn.

Flere foreldre reagerer på forslaget og frykter for tilbudet for barna sine.

En av dem er Jan Giskedal Johannessen, som er leder for Norsk Forbund for Utviklingshemmede i Vest-Agder og selv far til en funksjonshemmet gutt.

Redd kompetansen forsvinner

– Vi er veldig redd for at kompetansen forsvinner. Fagmiljøet ved Sørlandets kompetansesenter er veldig svært. De forsker og finner nye ting, de holder seg oppdatert og vet veldig mye. Jeg er redd for at et slikt senter bare skal forsvinne, sier Johannessen.

Jan Giskedal Johannessen

Leder for Norsk Forbund for Utviklingshemmede i Vest-Agder, Jan Giskedal Johannessen.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Han er redd for at pedagogisk-psykologisk tjeneste i kommunene (PPT) ikke lenger vil få den hjelpen de trenger dersom senteret legges ned.

– Særlig i mindre kommuner, der det ikke er så mange ansatte på PPT-kontorene, blir det fryktelig vanskelig å ha kompetanse på alle de felt de bør ha kompetanse på, sier Johannessen.

– Blir lang vei

Sørlandet kompetansesenter er et av de statlige spesial-pedagogiske kompetansesentra og har et regionalt tjenesteansvar for Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark. Senteret har ansvar for kompetanse på språk og kommunikasjon, matematikk, læringsmiljøutvikling og samspillsvansker. Senteret har også utviklet spesiell kompetanse på området tidlig stimulering i førskolealder.

Det var Midtlyngutvalget som i sommer la fram forslaget om at de statlige kompetansesentrene reduseres til fire i Norge. Det betyr i så fall at Oslo eller Bergen blir nærmeste regionsenter for Agder-fylkene. Det reagerer Johannessen på.

– Det blir langt vekk. Og blir det for eksempel Oslo som Agder-fylkene skal tilhøre, så skal dette senteret betjene 2,5 millioner mennesker. Dersom et barn i Åseral trenger hjelp og spesialkompetanse, er jeg redd den avstanden blir lang.

– Ikke lang avstand

Professor i pedagogikk ved Høgskulen i Volda, Peder Haug, er en av 16 som sitter i utvalget som har lagt fram forslaget. Han sier det kan være flere grunner til å legge ned kompetansesenteret i Kristiansand.

– Kompetansen i mange av kommunenen er blitt mye bedre, slik at kompetansesentrene sliter med å konkurrere med kommunene.

– En del av kompetansesentrene har et nedslagsfelt som er relativt lite. Ved å lage større regioner tror vi at vi kan tvinge kompetansesentrene til å betjene et større geografisk område. Avstand er et relativt begrep. Mange steder i landet er det lengre avstand til et kompetansesenter enn mellom Kristiansand og Bergen eller Oslo. Skal vi se dette i et nasjonalt perspektiv vil kanskje avstandene bety mindre i dag, når vi har bedre kommunikasjon enn noen gang, sier Haug.

– Jeg er klar over at Nord-Norge sliter med større avstander enn oss. Men slik kompetansesenteret fungerer i dag, så har de lett for å komme ut og møtes. Jeg tror det er vanskelig å få to personer fra Oslo til å komme til Sørlandet for å se på én enkelt sak, sier Johannessen.

Forslaget om å legge ned kompetansesentrene er nå ute på høring. Høringsfristen går ut i november.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %