Hopp til innhold

Julepapir er trøbbel

Innpakningspapiret er ikke som annet papir.

Julegaver

Innpakningspapiret kan ikke resirkuleres.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Denne typen papir har så dårlig kvalitet at det ikke kan resirkuleres på linje med vanlig papir.

Folk kaster julegavepapiret i papirdunken, men mange gjenvinningsstasjoner kan ikke resirkulere dette papiret. I flere kommuner er det derfor ulovlig å kaste julepapir i papiravfallet.

Agder Renovasjon i Arendal er ett av stedene som ikke kan ta imot glorete julepapir. Her skaper julepapiret store ekstrabelastninger, forteller avdelingsingeniør Gunn Tove Jensen i Agder Renovasjon.

Må plukke ut hvert enkelt papir

Hvert år annonserer selskapet i avisen for å få arendalittene til å kaste innpakningspapiret i restavfallet, likevel havner mye i papirsøpla. 

VIDEO: MILJØVENNLIG JULEPAPIR

- De som sorterer må ta ut hvert enkelt julepapir manuelt slik at det ikke kommer sammen med vanlig papir og papp. Det blir mye ekstraarbeid for de som står ved papirsamlebåndet, sier Jensen.

Glor og glitter

Grunnen til at julepapiret ikke lett lar seg gjennvinne, er at det inneholder lite papirfibre og har mye fargestoffer i seg, som inneholder tungmetaller. Mye papir er også voksbehandlet, noe som gjør det vanskelig å gjenvinne, ifølge Jensen.

Mange gjennvinningsstasjoner kan likevel ta imot farget julepapir i papirsøpla. Hos Renovasjonsselskapet for Kristiansandsregionen vil daglig leder Sigurd Tvedt også ha julepapiret i vanlig papiravfallet.

Gråpapir er best

- Dette papiret har ikke god kvalitet, men vi har likevel valgt å si at det kan sorteres som papir for å ikke forvirre folk. De vi selger papiret videre til godkjenner dette, sier Tvedt.

Han tror løsningen på sikt blir at butikker bytter ut glorete papir med innpakningspapir av den mer miljøvennlige sorten.

- Jeg tror heller det er løsningen å bruke en bedre type papir enn å finne et gjennvinningssystem for et papir som i utgangspunktet er dårlig. Når folk går i butikkene bør de be om å få godt, miljøvennlig papir, sier Tvedt.

- Hvordan skal man vite hvilket julepapir som er bra å bruke?

- Jeg tror vi kan si at jo mer fargerikt og glorete papiret er, jo dårligere egner det seg til gjenvinning. Bruker du gråpapir er du på den sikre siden. 

- Men husk at båndene rundt julepakkene skal alltid i restavfallet, for de lager bare krøll uansett, sierTvedt.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %