Hopp til innhold

Snart slutt med oljefyring

I Trondheim er det snart slutt på oljefyringen. Det er bra for miljøet i byen.

Oljetank

Mange gamle oljetanker er blitt fjernet i Trondheim i løpet av året.

Foto: NRK

Jan Boyer Vindheim

Jan Boyer Vindheim i De Grønne er glad det snart er slutt på oljefyringen i Trondheim.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

I mai startet kampanjen for å bli kvitt de gamle oljefyrene rundt om i Trondheim. Nå er det snart ikke oljefyrer igjen i byen.

– Setter inn varmepumper

Firmaet K. Lund har hatt det tekniske ansvaret for å få fjernet oljefyrene, og service- og markedssjef Øyvind Korsnes er svært fornøyd.

– Mange kunder har tatt kontakt med ønske om å få fjernet de gamle oljefyrene som til nå har sørget for oppvarming av huset. Da kan vil hjelpe til med det, og samtidig sette inn varmepumper som er godt og miljøeffektivt alternativ, sier Korsnes til NRK.

Bak den landsomfattende kampanjen står blant andre Naturvernforbundet.
Hallgeir Frøseth Opdal er organisasjonsrådgiver i Nord- og Sør-Trøndelag, og sier det er flere gode grunner til å slutte med oljefyring.

– Godt for miljøet

– For det første er det et godt økonomisk tiltak for folk. For det andre bedrer det sikkerheten, og for det tredje er det mye bedre for miljøet, mener Frøseth Opdal.

Jan Bojer Vindheim fra De Grønne, er leder i by- og utvikllingskomiteen i Trondheim. Han er glad for det som nå skjer i byen.

– Vi ligger godt an i Trondheim fordi vi har Norges beste fjernvarmeanlegg, og det fører til at oljefyrene forsvinner. Vi har også drevet en aksjon for å finne nedgravde og ubrukte oljetanker for å få fjernet disse før de begynner å lekke, sier Vindheim.

Flere kommuner

Men Naturvernforbundet ønsker å fortsette aksjonen for å få fjernet oljefyrene rundt omkring i Trøndelag.

– Nå skal vi føre aksjonen videre ute i Trondheims bydeler. Der skal vi arrangere informasjonsmøter om kampanjen vår. Senere ønsker vi også lignende kampanjer i flere trønderske kommuner, sier Hallgeir Frøseth Opdal.