Hopp til innhold

Kvinne døde i politiets varetekt

En kvinne som fredag ble pågrepet etter et dødsfall i Snåsa, ble lørdag funnet død i sin celle på Steinkjer.

Pressekonferanse i Snåsa

På kommunehuset i Snåsa ble det holdt pressekonferanse om saken med blant andre politimesteren, lensmannen i Snåsa, påtaleansvarlige i saken og kommunen til stede.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Kvinnen var siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, etter at en mann onsdag 7. november ble funnet død i sitt hjem i Snåsa kommune.

– Nærmere undersøkelser i saken medførte at avdøde ble begjært obdusert. På bakgrunn av funn under obduksjonen pågrep politiet kvinnen, opplyser politimester Trond Prytz i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Ble funnet død på cella

Kvinnen ble funnet død klokken 6.45 lørdag morgen, etter å ha blitt satt i arresten dagen før. Nord-Trøndelag politidistrikt varslet Spesialenheten i politisaker, som nå etterforsker dette dødsfallet.

– Vi synes dette er veldig tungt. Vi har beklaget dette overfor pårørende, og det skal ikke være slik at en i politiets varetekt skal komme til skade, sier Prytz.

– Vi ble varslet klokken 07.25 av Nord-Trøndelag politidistrikt om at en kvinne var blitt funnet livløs på cella, sier Terje Aas i spesialenheten for politisaker til NRK.

Det er enda uvisst når dødsfallet fant sted, men dette er noe Spesialenheten for politisaker nå prøver å finn ut.

Har sikret seg video av cellen

– Vi har foretatt åstedsundersøkelser, sikret oss video fra cellen og området rundt, samt sikret logger.

Videre kan han fortelle at de har startet med avhør av tjenestemenn som var på jobb da det hele hendte, noe de vil fortsette med utover kvelden.

Han sier at de også er interessert ihvordan kvinnen var i stand til å ta livet av seg inne på cella, og om rutinene for inspeksjon gjennom natta ble fulgt.

– Hvert politidistrikt har sine arrestinstrukser. Jeg har ikke noen oversikt for Nord-Trøndelag ennå, men det skal være jevnlig. Vi skal også avklare hvordan legen vurderte kvinnen før hun ble satt i arresten, sier Aas til NTB

Ifølge Prytz følger politiet i Nord-Trøndelag de vanlige reglene, og er nå veldig opptatt av å finne ut hva det var som sviktet.

– Alt tyder på selvdrap

Kvinnen ble funnet av en tjenestemann under en inspeksjon, og mye tyder på at hun har skadet seg selv.

– Vi holder alle muligheter åpne, men de opplysningen vi har skaffet så langt taler for at dette er et selvdrap, sier Aas til NRK Trøndelag.

Ifølge Aas vil avhørene av tjenestemenn trolig pågå ut i neste uke, før de kan komme med noen konklusjon rundt hvorvidt politiet har opptrådt i strid med instruksen.

– Spesialenheten undersøker om rutinene våre er fulgt, og jeg vil tro det kommer avklarende svar derfra, sa Prytz til NRK Trøndelag rett etter pressekonferansen om saken som ble holdt i Snåsa i dag.

Kripos bistår politiet med etterforskningen av onsdagens dødsfall i Snåsa.

Ordføreren tenker på de etterlatte

Også ordføreren i Snåsa, Vigdis Hjulstad Belbo(Sp) var tilstede under pressekonferansen. Hennes tanker går til de etterlatte.

– Føst og fremst tenker jeg på de etterlatte som har mistet sine på en tragisk måte. Dette rammer et lite lokalsamfunn ganske brutalt, sa hun etter pressekonferansen.

Kommunen vil nå gjøre alt i sin makt for å hjelpe de etterlatte.

– Kommunen har iverksatt en hel rekke tiltak for at vi skal kunne støtte opp om de etterlatte så godt vi kan, og så lenge som mulig.