Hvert år blir mange dyr påkjørt langs veier og jernbane. Nå vil Ivar Grong ved Grong Gårdsmat bruke viltet til å lage mat.
- LES OGSÅ:
– Bedre enn annet kjøtt
– Vi må behandle dyret raskt etter påkjørselen. Det må legges i emballasje, og vi kan bare bruke det som er bra. I enkelte tilfeller vil jeg si at fallvilt har bedre kvalitet enn kjøtt fra dyr som er skutt under jakt, sier Ivar Grong til NRK.
Grong Gårdmat vil tjene penger på kjøttet som stort sett blir kastet etter slike ulykker. Men først må Grong kommune godkjenne planene hans. For i dag er det slik at bare privatpersoner får kjøpe fallvilt.
– Det fører til at mye brukbart kjøtt må kastes, men nå håper jeg politikerne i Grong vil gjøre en endring, sier Grong.
Må godkjennes av Mattilsynet
Mattilsynet kan godkjenne kjøttet, men ser utfordringer med å bruke kadavre i matproduksjon.
– Med en påkjørsel av tog vil dyret bli knust og ødelagt. Da har det ikke bestandig noen hensikt å gå videre med slaktebehandlingen. Blir skrotten framstilt for kontroll, og godkjent, er det ingen risiko. Da kan det trygt omsettes til forbruker, sier Ola Moxness i Mattilsynet.
Bedre tilgang
Ivar Grong håper nå å få bedre tilgang på viltkjøtt også utenfor jaktsesongen.
– Jeg tror ikke kundene vil være skeptiske til å spise slikt kjøtt. For det er de samme reglene vi må forholde oss til som når vi serverer kjøtt fra dyr som er skutt under jakt. Vi skal ikke bruke kjøtt som ikke holder god kvalitet, understreker han.