Hopp til innhold

Vil lage mat av påkjørte dyr

Grong Gårdsmat vil ta i bruk kjøtt fra påkjørte dyr til matproduksjon.

Påkjørt elg på Skatval

Grong Gårdsmat vil selge kjøtt fra påkjørte elger.

Foto: Thor Åge Hansen

Grong Gårdsmat

Grong Gårdsmat håper å få bruke påkjørte dyr til matproduksjonen i framtida.

Foto: NamNamdalen

Hvert år blir mange dyr påkjørt langs veier og jernbane. Nå vil Ivar Grong ved Grong Gårdsmat bruke viltet til å lage mat.

– Bedre enn annet kjøtt

– Vi må behandle dyret raskt etter påkjørselen. Det må legges i emballasje, og vi kan bare bruke det som er bra. I enkelte tilfeller vil jeg si at fallvilt har bedre kvalitet enn kjøtt fra dyr som er skutt under jakt, sier Ivar Grong til NRK.

Grong Gårdmat vil tjene penger på kjøttet som stort sett blir kastet etter slike ulykker. Men først må Grong kommune godkjenne planene hans. For i dag er det slik at bare privatpersoner får kjøpe fallvilt.

– Det fører til at mye brukbart kjøtt må kastes, men nå håper jeg politikerne i Grong vil gjøre en endring, sier Grong.

Må godkjennes av Mattilsynet

Mattilsynet kan godkjenne kjøttet, men ser utfordringer med å bruke kadavre i matproduksjon.

– Med en påkjørsel av tog vil dyret bli knust og ødelagt. Da har det ikke bestandig noen hensikt å gå videre med slaktebehandlingen. Blir skrotten framstilt for kontroll, og godkjent, er det ingen risiko. Da kan det trygt omsettes til forbruker, sier Ola Moxness i Mattilsynet.

Bedre tilgang

Ivar Grong håper nå å få bedre tilgang på viltkjøtt også utenfor jaktsesongen.

– Jeg tror ikke kundene vil være skeptiske til å spise slikt kjøtt. For det er de samme reglene vi må forholde oss til som når vi serverer kjøtt fra dyr som er skutt under jakt. Vi skal ikke bruke kjøtt som ikke holder god kvalitet, understreker han.

Påkjørt rådyr

Dette rådyret ble ikke brukt til matproduksjon.

Foto: Camilla Bilstad / NRK