Hopp til innhold

Furuholmen Årets Olsokkunstner

Under årets Olsokdager på Stiklestad kan du oppleve spennende kunst, musikk og foredrag. Og ny spel-regissør skaper garantert debatt.

Magne Furuholmen

Magne Furuholmen skal lage et eget Stiklestadinspirert motiv som vil bli produsert som trykk i 20 eksemplarer.

Foto: NRK

Festivalen går av stabelen 23.-29.juli. Magne Furuholmen er Årets Olsokkunstner, middelalderhistoriker Dick Harrison er Årets Olsokprofil og Marit Moum Aune debuterer som regissør av Spelet om Heilag Olav.

– Vi tror at mange vil finne en konsert, ei forestilling, ei stemning, en opplevelse eller et foredragstema som engasjerer, sier direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Turid Hofstad.

Se hele programmet her.

Håkon Gullvåg

Håkon Gullvågs kirkekunst kan oppleves i Stiklestad kirke.

Foto: NRK
Melissa Horn

Svenske Melissa Horn spiller i Borggården under festivalen.

Marit Moum Aune

Regissør Marit Moum Aune vil sette sitt preg på årets spel.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Henrik Mestad

Prisbelønte Henrik Mestad skal spille kongen i Spelet for første gang.

Foto: Bjørn Moe/ Heddaprisen / Scanpix
Furuholmen lager Stiklestad-bilde

Magne Furuholmen er kjent både fra A-ha og The Voice, men er også en etablert kunstner. Han har sin kunstneriske bakgrunn som elev av kunstneren Kjell Nupen

Han jobber med maleri, grafikk, keramikk, glass, lyd og installasjoner. Til Stiklestad kommer han med både originalarbeider og grafikk.

I tillegg vil han lage et eget Stiklestadinspirert motiv som vil bli produsert som trykk i 20 eksemplarer.

Kunst og musikk i kombinasjon får du i prosjektet «Jerusalem - Stiklestad», et samarbeid mellom kunstner Håkon Gullvåg og TrondheimSolistene i Stiklestad kirke.

Olsokdagene kan også by på svenske Melissa Horns eneste konsert i Trøndelag i sommer.

Nye grep i årets «Spelet»

Marit Moum Aune har regien på Spelet om Heilag Olav for første gang. Aune er en markant sceneinstruktør, og regisserte også TV-serien Harry & Charles.

– Jeg er veldig glad for at jeg har gjort ganske mange store oppsetninger og prosjekter tidligere med mange folk og stort ansvar. Det er noe som stimulerer meg, sa Moum Aune til NRK i juli i fjor.

850 personer er involvert i og omkring forestillingen, og både profesjonelle og amatører jobber sammen.

I år finner vi nye skuespillere i de fleste profesjonelle rollene. Blant annet skal Henrik Mestad gestalte kongen, mens Gudrun spilles av Heidi Gjermundsen Broch.

– Spelet om Heilag Olav vil framstå på ny måte gjennom Marit Moum Aunes kunstneriske blikk. Hun vil sette sitt preg på årets spel, sier Turid Hofstad.

Talerstolen Stiklestad

Arrangøren har i år har vi lagt vekt på å synliggjøre «talerstolen Stiklestad». Tråden fra fjorårets tema Dialog, som ble svært relevant etter 22. juli, skal tas opp igjen i årets tema Over grenser.

Blant annet skal generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, holde et foredrag om pressens rolle etter 22. juli, og i multimediaskildringen «Til ungdommen» møter vi ungdommers reaksjon etter terrorhendelsen.

– Årets Olsokprofil, svenske professor Dick Harrison, er kjent som en engasjerende formidler og skal vise hvordan Norge og det norske står i en internasjonal tradisjon, historisk og i nåtid, sier Turid Hofstad.

Publikum får også et møte med Birgit Røkkum Skarstein fra TV-suksessen «Ingen grenser». Hun vil reflektere over hva som virkelig framstår som viktig i livet, sett i forhold til en opplevd ekstremhendelse.