Hopp til innhold

– Vil koste mer enn det smaker

Ordføreren i Agdenes misliker sterkt at vindmøller blir satt opp i kommunen hans. Nå beklager han overfor befolkningen at vindkraftutbygginga kunne skje.

Vindmølleparken på Smøla

NVE har gitt konsesjon til å bygge ut tre store vindparker i Snillfjord i Sør-Trøndelag.

Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

På torsdag ble det klart at Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) ga SAE Ving og Zephyr konsesjon til å bygge ut tre store vindparker i Snillfjord i Sør-Trøndelag.

134 kilometer lang høyspentlinje mellom Storheia i Åfjord og Trollheimen i Surnadalene vil bli satt opp for å kunne transportere strømmen ut på markedet.

– Jeg synes det er beklagelig at NVE ikke tar hensyn til miljøverdier, landskap, friluftsliv og folkehelse. De er ensidig opptatt av produksjon av energi, sier Magnar Østerås, leder i Fosen Naturvernforening.

– Der en politisk målsetning å øke produksjonen av fornybar energi, men det betyr ikke at vi sier ja til alt. Dette området vil bli belastet med mange store prosjekter. Men det er grundige miljøvurderinger som gjør at vi samtidig har avvist mange søknader. NVE har samordnet behandlingen av nett og produksjon i Snillfjord og Fosen. Det er tatt hensyn til kommunale innspill og fylkesplanen for vind, sier Rune Flatby, avdelingsdirektør i NVE.

– Ødelegger uberørt natur

Sju kommuner vil bli berørt av utbyggingen som skal redusere energiunderskuddet i Midt-Norge.

– Jeg vil beklage overfor befolkningen at Remmafjellet nå blir ødelagt av vindmøller. Fjellet som er et populært turistmål og treningsområdet blir nå helt ubrukelig, sier Oddvar Indergård, ordfører i Agdenes kommune.

Indergård er i likhet med Østerås enig om at det å ødelegge uberørt natur for å tjene penger er dårlig gjort.

– Jeg synes utbygginga berører så voldsomt mange områder som ødelegger uberørt natur, sier Østerås

– Vindmøllene må plasseres der det blåser mye og i områder langt unna folk. Ny fornybar energi vil ofte medføre naturinngrep som ikke alltid er populære, sier Flatby.

– Koster mer enn det smaker

Agdenes-ordføreren er helt sikker på at det ikke hadde blitt noe av utbygginga om ordførerne i Fosen hadde stått samlet.

– Men sånn er det dessverre ikke. Så nå må vi være klar over at dette kommer til å koste mer enn det smaker, sier Indergård.

Ifølge Flatby har det vært en lang prosess mellom Fylkeskommunen, kommunene og reineierne.

– Kommunenes- og reindriftas meninger har blitt tatt på alvor. Og vi har, så godt det har latt seg gjøre, tatt hensyn til dem, sier Flatby.

Vil koste rundt 8 milliarder

NVE har også godkjent konsesjonssøknaden for vindparken som Nord-Trøndelag elektrisitetsverk og Trønderenergi i fellesskap planlegger på Frøya.

– Det er rett og slett en trist dag, sier Østerås.

Samlede investeringskostnader over de tre vindparkene i Snillfjord og den ene på Frøya, er anslått til åtte milliarder kroner.

– Regninga er det strømkunder i det norsk-svenske samarbeidet som må betale gjennom elsertifikat-systemet. Samtidig vil tiltakene gi lokale positive virkninger i form av økte inntekter og arbeidsplasser, sier Flatby.