Hopp til innhold

Er flau over psykiatrien

Administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs hospital i Trondheim sier han er flau over tilbudet han gir sine psykiatriske pasienter.

Østmarka

Direktøren ved St. Olavs Hospital er flau over forholdene ved den psykiatriske avdelingen ved Østmarka.

Foto: NRK

Nils Kvernmo, adm. dir., St. Olavs Hospital.

Nils Kvernmo er flau over tilstanden til psykiatribygget.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

De siste årene er det brukt 12 milliarder kroner på ombyggingen av St. Olavs Hospital i Trondheim. Men den psykiatriske avdelingen ved Østmarka skriker etter oppussing.

– Uverdige forhold

– Dette er uverdige forhold, og det bærer preg av å være bygd i en helt annen tid. Da det var helt andre krav til bekvemmelighet i bygg enn vi har nå, sier Kvernmo til NRK.

Direktøren har altså dårlig samvittighet for sykehusets avdeling på Østmarka. For her brytes loven om pasientrettigheter hver eneste dag. Tvangsinnlagte pasienter har krav på enerom, men det eneste vernet for privatlivet i dag, er et tynt skjermbrett inne på dobbeltrommet.

Skjermbrett

Et tynt skjermbrett skiller de to sengene på dobbeltrommet.

Foto: NRK

– Du kan jo selv tenke deg hvis du kommer hit i en deprimert tilstand og er suicidal. Da får du altså tilbud om å dele rom med en total ukjent person, forklarer avdelingsverneombud på Østmarka, Stig Kamboås.

Dusj med muggsopp

På avdeling A3 hvor de sykeste av de syke bor, er dusjen full av muggsopp.

– Nå skal vi ta prøver i dusjen for å se om vi kanskje må stenge den, forteller Kamboås når Nils Kvernmo kommer på besøk for å se på tilstanden til psykiatribygget på Østmarka.

Stig Kamboås

Verneombud Stig Kamboås sier de vurderer å stenge dusjen med muggsopp.

Foto: NRK

Den ene dusjen full av muggsopp deles altså av 11 svært syke mennesker.

– Dette kan vi ikke tilby akuttpsykiatriske pasienter i framtida. Jeg er rett og slett flau over det tilbudet vi gir dem i dag, sier Nils Kvernmo.

Vil bygge nytt

Nå vil direktøren låne 220 millioner kroner til et nybygg på Østmarka. Han mener det vil betale seg selv fordi det vil bedre driften. Utfordringen nå er rigide regler for finansiering.

– Vi må finne egenkapital innenfor St. Olavs Hospital for å få løst dette. For dette må vi få gjort noe med, lover Nils Kvernmo.