Hopp til innhold

Norges mest attraktive sted

Syv norske steder er nominert og kjemper om å bli valgt til det mest attraktive stedet i Norge i 2012. Både Levanger og Namsos er nominert.

Namsos en vinterdag

Namsos er et av syv steder i Norge som kan bli kåret til Norges mest attraktive sted.

Foto: Åse Brikselli

Flere hundre steder er foreslått. De som er med i finalerunden er Ulsteinvik, Levanger, Bleik, Asker, Seljord, Namsos og Nordfjordeid, melder regjeringa på sine nettsider.

Plukket ut blant 238 steder

De utvalgte stedene i Norge skal få besøk av en jury før kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete offentliggjør vinneren 21. mai. De syv finalistene er plukket ut fra ei liste med hele 238 steder.

Den nye og årlige kåringen skal hedre kommuner og andre som har vist vilje og evne til å skape et levende og attraktivt sted å bo. Kåringa skal inspirere andre til innsats.

Derfor er syv steder nominert

En jury mener det er flere grunner til at syv steder er med i finalen.

Byen Namsos har endret seg positivt og svært raskt de siste årene. Byen har fått Rock City, det nye nasjonale ressurssentret for pop og rock. Sentret har økt stoltheten til byen blant namsosingene. Byens historiske posisjon i norsk rock gjør innbyggerene til gode ambassadører.

Byen Levanger er en av tre kommuner som er med i Cittaslow-nettverket i Norge. Levanger er en av Norges mest interessante trebyer med store nasjonale kulturminneverdier.

Og Levanger ble i 2011 kåret til Norges beste på integrering av flyktninger. Levanger har i tillegg blant annet blitt kåret til Norges vakreste blomsterby.

Bleik er et tettstad i Nordland. Den spektakulære plasseringen mot storhavet og Golfstraumen har gjort Bleik til en av hovedattraksjonene langs en av landets nasjonale turistveier.

Bleik i Nordland

Bleik i Nordland.

Foto: Lofoten og Vesterålens geologi

Asker er et sted som håndterer vekst på en svært god måte, mener juryen. Store deler av det eksisterende sentrumet har blitt utsatt for radikale, men velfungerende inngrep, og Asker fått en typisk småbyprofil.

Seljord har arbeidet med tettstedsutvikling i kommunen sidan begynnelsen av 1990-talet. Fysisk tilrettelegging og kunst, kultur og opplevinger har blitt brukt aktivt som et strategisk virkemiddel i stedsutviklingen i Seljord.

Ulsteinvik er et optimistisk tettsted i vekst og utvikling. Kommunen har positiv økning både i folketall og i tallet på næringsvirksomheter. Tettstedet Ulsteinvik ligger vakkert til i et mektig landskap med nærhet til både hav og fjell.

Nordfjordeid er et velorganisert tettsted i en kommune, som i mange år har satset på stedsutvikling. Nordfjordeid er konsentrert med velholdt eldre byggstruktur og nyere bygg, inklusive et handlesenter inn mot den gamle bydelen.

Pengegave på 250.000 kroner

Den nye og årlige kåringa skal hedre kommuner og andre som har vist vilje og evne til å skape et levende og attraktivt sted å bo. Kåringa, som skjer 21. mai, skal inspirere andre til innsats. Prisen er en pengegave på 250.000 kroner og skal brukes til opprusting av stedet som får prisen.

- Prisen skal bidra til å å øke attraktiviteten til stedene, forteller statsråd Liv Signe Navarsete.

Levanger

Levanger er med i finalen og kan bli kåret til Norges mest attraktive sted.

Foto: Linda Bjørgan