Hopp til innhold

74.000 fattige barn i Norge

Flere titusener barn lever i fattigdom i Norge. Denice på 17 år var fattigdomsrådgiver for flere beslutningstakere torsdag. Nå krever hun at barna blir hørt.

Video Barnefattigdom

VIDEO: – Det tar på å ha dårlig råd.

– Det tar på å ha dårlig råd. Da kan vi ikke gjøre så mye med vennene våre, som å gå på kino, kafè eller bare kjøpe seg en is.

– Dagens samfunn er veldig opptatt av at ting skal koste penger, sier Denice (17), som har tittel som pengeproff hos Forandringsfabrikken.

Hun er en av ungdommene som talte under den nordtrønderske konferansen «Å vokse opp med dårlig råd», hvor temaet var barnefattigdom. Denice kjenner godt til hvordan det er å ha en slank lommebok.

Denice

Denice (17) talte for beslutningstakere på en barnekonferanse i Nord-Trøndelag torsdag.

Foto: Mette Moslett Kjesbu

Hun er ikke alene om å hatt det slik. Ifølge de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå lever 74.000 norske barn i familier som blir betegnet som fattige. Nå krever Denice at alle disse barna blir hørt.

Lever i fattigdom

Reidar Hjermann

Barneombud Reidar Hjermann er enig med ungdommene.

Foto: Hanneli Bugge-Hansen / NRK

I salen satt folk fra NAV, fylkesmannen og barnevernet. Denice mener de er for dårlige til å høre ungdommenes synspunkt. Det er barneombudet enig i.

– De blir nødt til å høre på og snakke med barna for å vite hvilke behov de har og hvilken opplevelse de har av sin egen situasjon, sier barneombud Reidar Hjermann.

Han mener at barna kanskje ikke opplever at de lever i fattigdom.

– Det er ikke sikkert at barna opplever det som fattigdom de lever i. Ganske sikkert vil barn kunne fortelle NAV hvordan de ser på sin livssituasjon i forhold til jevnaldrende, avslutter Hjermann.

Se TV-reportasjen øverst i saken.