Hopp til innhold

Ruster opp til nye uvær

Trøndelag forbereder seg på ekstremværet ekspertene tror kommer hyppigere i framtida. "Dagmar" fører til flere stormtiltak, blant annet på Trondheim Havn.

– Vi har satt i gang arbeid med å sikre huset, men vi kan jo ikke akkurat flytte bygget, sier driftsleder Tore Heimdal i stiftelsen Trondheim Pirbad.

De ble hardt rammet av ekstremværet Dagmar, og manglet strøm i over 12 timer etter at stormen feide sjøvannet inn i bassengene, og knuste flere vinduer.

Kostnadene på skadene ligger på over 500.000 kroner, og nå er det flere ting som bør skje med sikkerheten på bygget, mener Heimdal.

– Vi tilrettelegger så vi kan skalke lukene bedre, og sikre luftinntakene. Det som er mest prekært for oss er likevel trafostasjonen som ligger svært utsatt. Den gjorde at vi slet med strømbrudd i mange timer, forteller han.

Havna ruster opp

Dagmar herjet voldsomt i haveområdet i Trondheim, der flere bygninger ligger tett inntil sjøsiden.

Daglig leder i Trondheim Havn, Wollert Krohn-Hansen, vet ikke hvor dyre skadene er enda, men sier ødeleggelsene er omfattende, og ryddejobben stor.

– Vi har bare én oppgave nå, og det er å sette i stand området, og sørge for at det blir bedre denne gangen. Så enkelt, så vanskelig, og så dyrt, forteller han.

Nå vurderer de blant annet å legge stein eller betongmurer på de hardest rammede områdene for å sikre bedre mot springflo og orkanvind.

– Vi undersøker de beste måtene å sikre oss mot fremtidige skader på. Vi har hatt et møte og satt opp punkter for å finne aktuelle tiltak og sjekke kostnadene, sier havnekaptein Svein Kåre Aune.

Store skader

Totalt vil erstatningsbeløpene etter Dagmar ende på 564 millioner kroner, anslår Finansnæringens Hovedorganisasjon, og forsikringsselskapene har fått inn over 9.400 skademeldinger etter ekstremværet.

Ekspertene mener eksemplene i jula bare er en forsmak på framtidas ekstremvær, og etterlyser statlig dugnad for å stå bedre rusta neste gang.

Større buffer mot sjø

– Det som har skjedd nå viser hvor tøft det kan være i havneområdet i Trondheim, og det bør man ha større fokus på når man planlegger og bygger her. Dette er en nyttig påminnelse om at det ikke alltid er sommer i havna, forteller Krohn-Hansen.

Han sier installasjoner som skal bygges i området i framtida kommer til å legges med større avstand til sjøen.

For Pirbadet, som allerede ligger langs vannkanten, blir løsninga planlegging.

– Vi må forberede oss bedre til neste gang, og det jobber vi med nå. Jeg er ikke bekymret, dette takler vi, sier Heimdal.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.