Hopp til innhold

Hjelp, vi mangler telefondekning!

- Kan dere hjelpe oss, skriver en innbygger i Roan kommune i en e-post. Mange har vært uten telefon i seks døgn.

Mobil utan dekning
Foto: Cosmin Cosma / NRK

Lille julaften var det et lynnedslag i Roan, og da forsvant også mobildekninga i deler av kommunen.

Noen dager etter førte stormen Dagmar til utfall av fasttelefon, internett og mobildekning i deler av Trøndelag, Vest- og Østlandet. Fortsatt er flere tusen mennesker uten telefon og internett.

Uten telefon i ei uke

På Sumstad i Roan kommune i Sør-Trøndelag har cirka et 50-talls innbyggere vært uten mobildekning i ei uke i morgen. Noen har fasttelefon, mens flere kun har mobil.

- Dette er ikke forsvarlig, kan noen hjelpe meg og andre som mangler telefondekning, skriver en innbygger i en e-post til NRK.

Kart Roan

Enkelte innbyggere i Roan har vært uten telefon ei uke, og mener det er uforsvarlig.

Foto: NRK

De har flere ganger tatt kontakt med Telenor, men har ikke fått noe svar om akkurat deres situasjon ennå.

Roan-ordfører Jan Helge Grydeland liker det svært dårlig at innbyggere i kommunen fortsatt er uten mobildekning.

- Dette er andre gang på kort tid dette skjer. Også etter stormen "Berit" var deler av Roan telefonløs i syv dager, sier Grydeland.

I morgen kommer han til å ta kontakt med Telenor på nytt.

Feilretting tar tid

Torsdag ettermiddag er 100 basestasjoner til Telenor ute av drift.

- Vi er i full gang med feilretting. Men arbeidet med å reparere skadene er omfattende, og vil i noen områder ta lengre tid enn i andre, opplyser Telenor på sine nettsider.

Strømbrudd er hovedårsaken til at internett, fasttelefoni eller mobildekning har forsvunnet. I tillegg har mange trær blåst ned og forårsaket brudd på kabler.

9800 Telenor-kunder er torsdag ettermiddag fortsatt uten fasttelefon. De fleste bor i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, i tillegg til noen i Hedmark, Oppland og Nord-Trøndelag.

Det er også noen som fremdeles står uten internett/bredbånd, i hovedsak i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, og cirka 3500 totalt.

Trenger ny lov

Bransjeorganisasjonen IKT Norge reagerer på at teleoperatørene får skylda, for at uværet Dagmar etterlot seg mange kunder uten telefon og internett.

- Det er mye ulik praksis rundt i landet, og det er mange forskjellige lokale forskrifter som gjør at det i noen områder er svært kostbart å grave kabler ned i bakken, sier Per Morten Hoff i IKT Norge til NTB.

- Vi trenger en nasjonal forskrift om gravingen. Dersom kablene hadde vært gravd ned istedenfor å være i master, ville vi sluppet mange av problemene vi opplever nå i etterkant av Dagmar, sier Hoff.

13. januar kommer Post- og teletilsynet med en rapport til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), der det vil bli vurdert hva som skal gjøres videre for at mobilnettet skal bli bedre rustet for kraftig uvær.

Dagmar Aksla

Mange trær har blåst ned og forårsaket brudd på kabler.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK