Hopp til innhold

Halve Norge var uten mobiltelefon

Denne brukkne stolpen førte mandag ettermiddag til sammenbrudd i mobiltelefonnettet fra Hedmark og nordover.

Video Kabel slo ut mobilnettet

Denne stolpen slo ut mobilnettet i halve Norge

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor sa ved 19-tida at feilene ikke er helt rettet, men:

– Hovedfeilen på Lillehammer er rettet, og en reserveløsning gjør at nettet nå er oppe. Det kan være problemer i enkelte kommuner, men det vil gå seg til fortløpende, sier han.

Telenor opplyser at de har funnet feilen. Entreprenørene er i gang med feilretting. Synderen var et tre som hadde falt over en provisorisk kabel. Det foregår vegarbeid i området, og kabelen var satt opp i forbindelse med dette arbeidet.

Alle mobilkunder ble rammet

Det var ved 16-tida store deler av landet ble rammet av feil. Post - og teletilsynet regnet med at det rammet fra Hedmark til Finmark.

Aslaug Hagestad Nag

Aslaug Hagestad Nag i Post- og teletilsynet ser svært alvorlig på hendelsen.

Foto: Svein Erik Dahl / Samfoto

– Vi ser svært alvorlig på dette. Vi har nå et samfunn som er avhengig av telefoni, så det er viktig at dette kommer i orden raskest mulig, sier Aslaug Hagestad Nag, avdelingsdirektør for internett og sikkerhet i Post- og teletilsynet.

Dobbel feil på sambandet

Nokia mobiltelefon

Ved 19-tida fungerte mobilnettet i det meste av landet.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Problemene skal skyldes en dobbel fiberfeil, det vil si at det er feil på to steder i en sambandskabel som går mellom sør og nord. Alle mobilkunder ble rammet. Feilen skapte dekningsbrudd i telenettet i Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark, opplyser Telenor.

– I beredskapssammenheng er det lurt å ha fasttelefon i tillegg til mobiltelefon, for vi må dessverre regne med at mobilnettet iblant kan ligge nede, sier Aslaug Hagestad Nag.

Både Telenor og Netcom arbeidet mandag ettermiddag på spreng for å rette feilen. Telenor skriver på sin facebookside at feilen skyldes brudd på fiberkabel i Lillehammer og et sted i Østerdalen.

Rolig på AMK-sentralen

Ved AMK-sentralene merket de at mobilnettet var ute av drift. Beredskapsleder ved AMK-sentralen ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Håkon Gammelseter, hadde en rolig mandag ettermiddag.

- Det viker som om feilen rammer litt tilfeldig, vi har hatt telefoner også fra mobil, men det er tryggest å bruke fasttelefon for å nå oss, sa han til NRK.

AMK har ikke problemer internt. De kommer i kontakt med alle sine styrker, både ambulanser og personell kontaktes via deres egne radiosamband.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.