Hopp til innhold

Mobilnettet fungerer igjen

Mobilnettet fungerer igjen, etter at mobilkunder over hele landet ikke fikk brukt mobiltelefonene sine i flere timer. En gravemaskin tok en ledning nord for Lillehammer. Samtidig veltet et tre over en ledning et annet sted. Også flytrafikken ble rammet.

Fly forsinket

Disse passasjerene måtte vente på Gardermoen før flyet kunne gå videre. Problemer ved Avinors kontrollstasjon i Bodø satte en foreløpig stopper for all flytrafikk i nord. Samtidig var det store problemer med telesambandet i hele Norge.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Problemene oppsto i 15-tiden, og senere mandag kveld kunne Telenor opplyse at feilen var reparert og at telenettet fungerte som normalt over hele landet, med unntak av Hedmark og Oppland.

Kabelfeil

Her skjedde det. En gravemaskin dro ned en provisorisk kabel nord for Lillehammer.

Foto: Geir Randby / NRK

Problemene oppsto på to steder samtidig. Det ble brudd i en fiber i Kongsvinger, og nord for Lillehammer tok en gravemaskin en provisorisk tele-fiber. Dette satte mobilnettet ut av funksjon over store deler av landet og alle mobiloperatører ble berørt av problemene.

Fiberbruddet rammet også Avinors kontrollsentral i Bodø, og flytrafikken nord i landet ble en periode innstilt.

Mandag ettermiddag ble flytrafikken gjenopptatt. Ifølge Avinor viste sambandsbruddet seg å være mindre omfattende enn først varslet, for trafikken mellom sør og nord ble delvis rutet gjennom Sverige. Trafikken nord for Bodø ble lite berørt. Først og fremst ble fly mellom Bodø, Værnes og Møre-flyplassene satt på bakken.

Video Telenor: - Vil vurdere en backup av backupen

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forklarer hva som skjedde.

Problemene med telefonene artet seg slik: Det går ikke å ringe til mobiltelefoner, men folk kan ringe fra mobiltelefoner til fasttelefoner. Det går også greit å ringe mellom fasttelefoner.

Gravemaskin dro ned kabel

Mandag ettermiddag fant Telenor feilen. Entreprenørene satte i gang med feilretting. Et sted hadde et tre falt over en kabel. Ved Lillehammer hadde en gravemaskin dradd ned fiberkabelen. Det foregår vegarbeid i området, og kabelen var satt opp i forbindelse med dette arbeidet.

– Bruk fasttelefon om dere kan


I Trondheim var AMK-sentralen rammet. AMK i Ålesund opplyste imidlertid at deres nødlinjer fungerte som normalt. Der har de også klart å oppnå kontakt med alle leger det har vært behov for i ettermiddag.

På Sunnmøre opplyser politiet at deres nødnett fungerer som det skal. Men de har samme problem som alle andre med å holde kontakten via mobilnettet.

Ambulansesjef i Helse Førde Stian Sægrov oppfordrer nå folk om å bruke fasttelefon i stedet for mobiltelefon.

Hvordan opplever du teletrøbbelet? Skriv om det i kommentarfeltet under artikkelen.

Alle selskap rammet

Mobiltelefon

Abonnenter over store deler av landet opplever store problemer med å ringe mandag ettermiddag.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Problemene rammer også andre mobiloperatører. På sine nettsider skriver Netcom at feilen ligger hos Telenor, og at det er dekningsbrudd i Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Også mobiloperatøren Chess rapporterer nå om de samme problemene. Tele2 hevder at problemene gjelder områdene fra Førde til Nordkapp.

Telenor opplyser at de foreløpig ikke kan si noe om når problemene er løst.

Dette skriver Telenors kundeservice på sine Facebooksider nå:

Oppdatering: Vi opplever fortsatt problemer med tale via mobilnettet, fasttelefon og bredbåndstelefoni. Feilen skyldes brudd på fiberkabel i Lillehammer og et sted i Østerdalen. Vi jobber med løse problemet og har foreløpig ingen rettetid.

– Ser alvorlig på dette

Post og teletilsynet er alvorlig på det som har skjedd. Problemene rammer nå store deler av landet.

Aslaug Hagestad Nag

Aslaug Hagestad Nag i Post- og teletilsynet ser alvorlig på dagens hendelse.

Foto: Svein Erik Dahl / Samfoto

– Vi ser svært alvorlig på dette. Vi har nå et samfunn som er avhengig av telefoni, så det er viktig at dette kommer i orden raskest mulig, sier Aslaug Hagestad Nag i Post- og teletilsynet, avdelingsdirektør for internett og sikkerhet.

Feilen er nå lokalisert til fiberanlegg i Østerdalen og Gudbrandsdalen.

Samtidig med telefoniproblemene var det også brudd i sambandet ved kontrollsentralen i Bodø. All flytrafikk i nord var en periode innstilt.

– Vi venter på nærmere beskjed, men foreløpig er situasjonen at det er brudd på sambandslinjene til Bodø kontrollsentral, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Flystansen i nord merkes også på flyplasser sør i Norge. På Gardermoen står fly som skal videre nordover fortsatt på bakken.

– Vi har sittet inne i et fly på Gardermoen siden kl 16. Det skal til Trondheim, men kan ikke ta av pga problemene, opplyser en passasjer til NRK via sin mobiltelefon.

Berit Susanne Kjølås

Berit Susanne Kjølås fikk store problemer med å gjennomføre ettermiddagssendingen på NRK P1 mandag.

Foto: Terje Reite / NRK

Sambandsproblemene rammet blant annet sendingene til NRK. Programleder Berit Susanne Kjølås i ettermiddagssendingen fra NRK Møre og Romsdal hadde planlagt å gjennomføre en rekke intervju på telefon.

Det var ikke mulig å ringe opp en eneste person som skulle intervjues.

Problemene rammer nå en stor del av Norge.

Problemene blir nå heftig omtalt på Facebook-sidene til Telenor Kundeservice. Av kommentarene kan man se at mange er frustrerte over situasjonen. Noen opplyser at de klarer å sende SMS, andre har problemer med det også.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL