Hopp til innhold

– Han sa han skulle drepe meg

Lederen for asylmottaket i Namsos ble holdt fanget i 50 minutter tirsdag kveld.

Jarle Mediå / Namsos mottak. Montasje.

Jarle Mediå ved asylmottaket i Namsos.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Jeg vil si at det var en reell og klar drapstrussel. Med det som utgangspunkt følte jeg meg veldig truet, sier mottaksleder Jarle Mediå i Namsos til NRK.

Det hele startet med at Mediå var på mottaket i et annet oppdrag.

Der ble han kontaktet av en beboer som ønsket en privat samtale på rommet hans. Etter å ha snakket ei stund, følte Mediå at situasjonen ble veldig ubehagelig.

– Da jeg ville reise meg og prøve å gå ut, kjente jeg at døra var låst på innsiden. Da spratt han opp, trakk fram kniven og sa han skulle drepe meg, forteller Mediå.

Ble bakbundet

Han sier at han forsøkte å roe ned situasjonen på ulike måter. Og på ett tidspunkt beveget mannen seg litt unna, og da forsøkte han å komme seg ut.

– Jeg sparket og dyttet han over ende, fikk åpnet døra og kom meg ut. Men da kom han etter og tok igjen meg med to store samekniver klare til hugg.

Deretter ble han truet tilbake inn på rommet og bakbundet.

– Jeg lot han binde meg med armene på ryggen for å la han få kontroll på situasjonen. Da tok han fram bensinkanna og sa han skulle drepe oss begge to.

Signaliserte etter hjelp

Mediå lette etter flere måter å løse situasjonen på. Til slutt ble de enige om å kjøre ned tur med bil og de forlot rommet.

– På vei ut gikk han bak meg med kniven under kjortelen og bensinkanna i hånda. Jeg klarte å signalisere til noen som stod i gangen og viste at jeg var bundet.

Ved hjelp av en tredjeperson fikk han ledet mannen litt bort fra bilen.

– Da fikk jeg lirket av meg beltet jeg var bundet med, og da han var tre-fire meter fra bilen stormet jeg ut. Han kom etter meg og den andre med kniv, men vi sprang fra ham.

Deretter varslet de politiet som pågrep mannen uten dramatikk. Mottakslederen sier at hele situasjonen stod på i rundt 50 minutter.

Snakket om hendelsen

Onsdag gjennomførte staben ved mottaket en debriefing der de gikk gjennom hendelsen.

– Det går bra. Jeg har vært med på en del episoder tidligere så jeg har lært en del knep for å håndtere ting, og jeg kjenner at jeg så langt takler dette veldig bra, sier Jarle Mediå.

Framstilles for fengsling

Den pågrepne mannen satt i politiavhør onsdag.

Politiadvokat Amund Sand opplyser til NRK at mannen blir framstilt for varetektsfengsling fredag.

Mannen har ikke fremmet noe ønske om å få forsvarer. Derfor vil retten oppnevne en forsvarer torsdag. Det opplyser politiet til NRK.