Hopp til innhold

- Bør miste oppdretts-konsesjon

Lakserømminga fra Hitra denne uka bør få konsekvenser for SalMar, mener SVs fylkesleder i Nord-Trøndelag, Trond Martin Sæterhaug.

Laksemerder til Salmar
Foto: Jøte Toftaker / NRK

En av de største lakserømmingene i Norge noen gang skjedde denne uka fra SalMars anlegg på Hitra. Fisken kom seg ut gjennom ei revne, som oppsto da merden ble senket etter avlusning.

-Klarte ikke å holde kjeft

SVs fylkesleder i Nord-Trøndelag, Trond Martin Sæterhaug, går langt i sin kritikk av oppdrettsselskapet. Torsdag skrev han i en kommentar på Facebook-sidene til NRK Trøndelag at SalMar bør miste retten til å produsere det han kalte (fjøs)laks.

- Jeg klarte ikke å holde kjeft lenger. Vi er nødt til å ta fra oppdrettsaktører konsesjonen når vi får så store rømminger. De har stått for et utslipp av oppdrettslaks som er utilgivelig stort, mener Sæterhaug.

Trond Martin Sæterhaug

SVs fylkesleder, Trond Martin Sæterhaug mener lakserømminga må få konsekvenser.

Foto: SV

Går for langt

Ordfører på Frøya, Hans Stølan, mener SVs fylkesleder går alt for langt i sin kritikk av hjørnesteinsbedriften SalMar.

- Rømminga er sterkt beklagelig og skal ikke skje. Men å komme med noen straff mot selskapet nå er ikke riktig, sier han.

Stølan håper og tror at de miljømessige konsekvensene av rømminga ikke blir så store.

- Vi må huske at laksen er lusfri og ikke kjønnsmoden. Og forskere har uttalt at mesteparten av oppdrettslaksen vil gå ut i havet, sier ordføreren.

Uhemmet vekst i næringa

SVs fylkesleder i Nord-Trøndelag, Trond Martin Sæterhaug, mener oppdrettsnæringa har hatt en uhemmet vekst i mange år. Han hevder at flere oppdrettsmerder langs kysten ikke er godt nok sikret mot lakserømminger. Det kom fram i NRK Trøndelags ettermiddagssending torsdag.

- Dette er et bevis på at vi ikke klarer å unngå rømminger. Vi må true med å ta fra konsesjoner til de som ikke klarer å oppfylle kravene, sier Sæterhaug.

Norges Jeger- og Fiskerforbund har politianmeldt oppdrettsselskapet SalMar. Politiet venter på en rapport fra Fiskeridirektoratet, og vil sannsynligvis starte etterforskninga fredag.

Salmar-laks

Laks fra SalMar.

Foto: Vigdis Wågø / NRK