Hopp til innhold

– Skaff flere turnusplasser

– Kampen om turnusplassene i Norge har blitt et større og større problem for norske medisinstudenter, sier visepresidenten i legeforeninga Arne Refsum.

Arne Refsum

Den norske legeforening er bekymra over den lange køen for å få turnusplasser. Den eneste løsninga er å skaffe flere plasser, mener visepresident Arne Refsum.

Foto: Colourbox.com/Mark Cabot(Legeforeningen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere hundre norske medisinstudenter kan bli nødt til å vente i opptil et år ekstra før de får fullføre medisinstudiene med ett og et halvt år turnus.

Årsaken er at mer enn 1000 studenter fra hele Europa konkurrerer om de samme drøyt 400 turnusplassene i Norge.

Halvparten av studentene som kjemper om disse plassene er utenlandsstudenter. Hvem som får plassene avgjøres med loddtrekning.

Saken fortsetter under bildet.

Legestudenter NTNU

Medisinstudentene reagerer på usikkerheten rundt turnusplassene. De vil ha et nytt og bedre system.

Foto: Geir Mogen / NTNU

Et voksende problem

– Turnusordninga har utviklet seg til å bli et større og større problem fordi det er for få plasser. Når dette er definert som arbeid, krever EØS-avtalen at det skal være en del av det frie arbeidsmarkedet, sier visepresident i Den norske legeforening, Arne Refsum.

Det fører til at norske legestudenter får hard konkurranse fra nordmenn med utdanning fra utlandet og andre internasjonale legestudenter.

– Det er et rent lotteri. Framtida blir veldig usikker i og med at vi ikke vet hva som skjer til høsten, sier legestudent ved NTNU Sigrid Høgtveit.

– Får ikke fast stilling før de er 40

Autorisasjonskontoret foreslår å fjerne loddtrekninga og la studentene søke jobber selv. Det har Refsum lite sansen for.

– Det er bare å skyve fra seg ansvaret. Det avgjørende er antallet plasser og at studentene får skikkelig veiledning der de kommer. Kanskje må vi vurdere om de skal få autorisasjon som leger uten å ha gjort ferdig turnustjenesten, sier Refsum.

Han mener flere plasser må skaffes raskt.

– Det å vente kanskje et år på turnusplass er uholdbart av flere grunner. Medisinstudentene har lang utdanning. Noen av dem skal bli spesialister. Det tar langt tid og fører til at de ikke er i fast stilling før de er 40, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Attraktivt å være turnuslege i Norge

Turnusarbeidet i Norge er lønna og definert som en jobb. Studentene er også garantert arbeid i ett og et halvt år etter at turnusperioden er over.

– Den norske ordninga er meget attraktiv, sier Jørgen Holmboe i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

Nettopp derfor trenger studentene et bedre tilbud, mener legeforeninga.

– Vi kan gjøre utrolig mange krumspring fram og tilbake, men løsningen blir å skaffe flere plasser, krever visepresident Refsum.

– De trenger trygg veiledning

Selv om han gjerne vil ha flere turnusleger ut rundt om i landet, er han klar på at det ikke må senke standarden på utdanninga.

– Vi kan ikke ha det slik som historiene fra gamledager, der distriktslegen reiste på ferie da turnuslegen kom, og turnuslegen ble sittende igjen alene. Plassene som lages må være av god kvalitet, slik at turnuslegene som kommer ut får en trygg veiledning, mener Refsum.