Hopp til innhold

Dårlig nytt skremmer laksefiskerne

Stort fokus på rømt oppdrettslaks og negative kommentarer om villaksens framtid skremmer bort fiskere. Namsen i Nord-Trøndelag er en av elvene som sliter med ryktet.

Namsen

Den negative oppmerksomheten rettet mot rømt oppdrettslaks og truet villaks kan ha skremt fiskere fra elver som Namsen i Nord-Trøndelag.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Det har vært mye negativ debatt det siste året. Det meste man hører om villaksen er at den er truet og at den sliter, og det er en god del færre folk som fisket i Namsen i år enn i fjor, sier Thomas Jonsson.

Han er ute på prøvefiske etter rømt oppdrettslaks. Fjoråret var tidenes dårligste villaksfiske i Norge, og mange laksefiskere dro til utlandet i stedet for å slenge ut snøret i norske elver.

I øvre deler av Namsen ser det dårlig ut i år. 30-40 prosent av laksen som snart skal gå til gyting ser ut til å være oppdrettslaks.

– De forskerne som er flink på laksen sier at dersom utviklingen fortsetter slik, så har vi ingen villaks om 10-12 år. Det hadde jo vært en katastrofe, sier han.

– Negativ omtale kan ha spilt en rolle

Krigen mellom oppdrettere, eiere av elver og laksefiskere har tilspisset seg de siste årene. Truet villaks, rømt oppdrettslaks, dystre framtidsspådommer har preget mediebildet.

Samtidig ser det ut til at Namsen har opplevd en nedgang i antall besøkende.

– Tilbakemeldingene sier at det har vært færre fiskere, men vi har ikke noe verktøy som virkelig kan fortelle oss det. Jeg ser ikke bort fra at negativ omtale kan ha spilt en rolle, sier Tom Riise-Hanssen, som er leder i Namsenvassdragets grunneierforening.

– Vi må ikke glemme det positive

Han har et stort ønske om at villaksen skal bestå, slik at man også i Namsen kan fiske villaks, og ikke oppdrettslaks i framtiden.

Samtidig mener han at de som engasjerer seg i laksefiskesakene ikke bare behøver å svartmale situasjonen. Det kan fort gjøre vondt verre for fiskesporten.

– Det har vel kanskje vært i overkant mindre positiv omtale. Vi må på en måte bli flinkere til å si noe om de forholdene som er bra, for det er noen ting som også er bra. Det må nok bli strategien, oppfordrer han.

Namsen

Namsen ligger i Nord-Trøndelag. Elva starter i Røyrvik kommune og har sitt utløp i byen Namsos.

Foto: NRK