Hopp til innhold

Rettssak etter smoltrømming

Selskapet Neptun Settefisk i Namsos må 24. november møte i retten for miljøkriminalitet.

Neptun Settefisk

120.000 smolt rømte fra anlegget i Botnan.

Foto: Neptun Settefisk AS

Det var i 2008 tappet ned Svarttjønna, Norsskarvatnet og Heimvatnet på Otterøya i Namsos kommune. Ifølge grunneieren på stedet ble strandlinja helt ødelagt. Vann fra disse tre vatna forsyner settefiskanlegget i Survika med vann.

Stranda raste ut

Neptun Settefisk hadde konsesjon for å tappe vann, men skal ha tappet ut mer enn de hadde lov til. Det førte altså til at store masser langs stranda raste ut.

I tillegg ønsker påtalemyndigheten selskapet straffet for at det rømte 120.000 smolt fra selskapets anlegg i Røyklibotn i Botnan i august 2008. Rømmingen skjedde i forbindelse med at et kar rett og slett sprakk. Dermed forsvant mye av smolten ut i sjøen.

Neptun Settefisk

Neptun Settefisk må møte i retten 24. november.

Foto: Espen Sandmo, NRK

Mesteparten havnet likevel på land fordi karet lå 80 meter fra sjøen, men det kan ikke utelukkes at flere tusen yngel havnet i sjøen.

Alvorlig sak

Politiadvokat Tove Pettersen Røddesnes var ikke tilgjengelig for kommentar i dag, men sa til NRK tidligere i år at de ser svært alvorlig på saken. Derfor fikk Neptun Settefisk ei bot på to millioner kroner, og inndraging av seks millioner kroner for flere brudd på akvakulturloven.

Disse bøtene vil ikke selskapet betale. Derfor havner saken i Namdal tingrett 24. november.

Flere fikk bot

Også styrelederen og driftslederen i selskapet ble bøtelagt. Men heller ikke disse ble betalt. Derfor må også de møte i retten. Tilsammen kan de to bli nødt til å betale bøter på 150.000 kroner.

Daglig leder Per Devik i Neptun Settefisk synes bøtene er svært urettferdig fordi selskapet også har tapt penger i forbindelse med disse hendelsene. – Mer vil jeg ikke si før saken kommer for retten, sier Devik til NRK i dag.