Hopp til innhold

Nortura-slakterier snart halvert

Med nedleggelsen av slakterier i Namsos onsdag er Nortura i rute med nedleggelsen av seks slakterier i 2010.

Norturas fabrikk i Namsos.

Nortura har bare ett anlegg for stor- og småfeslakt igjen i Trøndelag, etter nedleggelsen i Namsos.

Foto: Nortura.

Neste år skal Nortura ha skåret bort over halvparten av fabrikkene på ti
år, skriver NTB.

Tidlig onsdag ettermiddag møtte den siste kua sitt endelikt ved
Nortura Namsos. Snart står bare 17 av 41 slakterier for
firbeinte dyr igjen, skriver Nationen.

Konsernet er i gang med store kutt og effektiviseringsprosesser
for å gjøre seg mer konkurransedyktige.

– Det er viktig å få ned kostnadene mest mulig og raskest mulig,
også med tanke på at internasjonal konkurranse banker på døra.
Sterk konkurranse i butikkene er også inspirerende, sier
Sveinung Svebestad, styreleder i Nortura.

Lønnsomhetsprogrammer har mål om å bedre driften med 2,5
milliarder kroner innen utgangen av 2012, skrev NTB tidligere i
år.

Modernisering eller nedleggelse

Matgiganten Nortura ble dannet i 2006 da samvirkeforetakene
Gilde Norsk Kjøtt og Prior Norge slo seg sammen. I 2001 hadde de
to til sammen 41 slakterier for ku og gris. I løpet av 2011 skal
antallet ned i 17.

I stedet for de små kommer et storslakteri inn på Malvik i
Sør-Trøndelag. Nortura har investert 500 millioner kroner i det
20.000 kvadratmeter store anlegget, som åpnet denne uka og skal
slakte 83.000 storfe og 185.000 småfe årlig.

Nortura har også investert 100
millioner i griseanlegget på Steinkjer. Konsernet har nå kuttet
ferdig nord for Dovre.

– Dyrevelferden skal og må ivaretas. Åttetimersregelen for
inntransport gir helt klart noen begrensninger. Men vi kan på
ingen måte love evig liv til alle fabrikkene våre i Sør-Norge.
Det er fremdeles stor overkapasitet på å slakte i Norge, sier
kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til Nationen.