Hopp til innhold

Sliter med unødvendig bruk av 112

Politiet i Sør-Trøndelag blir hindret i å gjøre jobben sin av ivrige trøndere som misbruker nødnummeret 112.

Politiet sliter med unødvendige oppringinger

Politiet blir nedringt av trøndere som ikke forstår at 112 kun skal brukes til nødanrop.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– For oss er hvert 112-anrop et reelt nødanrop til vi får avdekket at det ikke er det, sier Roy Johnsen, seksjonsleder ved Operasjonssentralen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Tallene fra Sør-Trøndelag viser de harde fakta: Bare to prosent av 80.000 henvendelser i løpet av et år er reelle nødanrop.

Resten av anropene skyldes feil bruk av nødnummeret.

– Vi hadde helt klart fått tid til mer uten de unødvendige oppringingene. Nønummeret har høyest prioritet, og vil derfor hele tiden gå foran andre saker, forteller Johnsen.


18 unødvendige anrop i dag

I Nord-Trøndelag politidistrikt har de hatt 18 henvendelser på 112 mellom klokken 02.00 og 12.00 tirsdag.

– Ingen av disse var nødvendige, forteller operasjonsleder Lars Letnes, og bekrefter med det at nødnummeret blir brukt feil.

Bruk 02800

Seksjonsleder Johnsen mener at mange har misforstått bruken av 112.

– Den enkeltes opplevelse av nød skal bestemme om de ringer inn til 112. Føler man seg truet er det riktig nummer å ringe, men hvis man skal melde fra om et innbrudd som har skjedd mens man har vært borte er det feil å bruke nødnummeret, sier han.

Nummeret du da skal ringe er 02800. Det setter deg til nærmeste politidistrikt, og forteller politiet at det ikke er snakk om en nødsituasjon der noen har behov for akutt hjelp.


Tulleringer til politiet

Men ikke alle som tar kontakt er klar over at de har ringt politiet.

– Vi får en del ”lommetelefoner”, der folk har tastet inn 112 på mobilen som ligger i lommen, uten at de selv merker det, sier Johnsen.

Han forteller at til og med politiet får tulletelefoner.

– Enkelte ringer og provoserer feilaktig fram en nødmelding som gjør at vi rykker ut. Det skjer svært sjeldent, men det har hendt at vi har bøtelagt de som tulleringer, forteller seksjonslederen.


– Ikke vær redd for å ringe


Selv om feil bruk av 112 irriterer politiet, ønsker ikke Johnsen at folk skal være redd for å ta kontakt med dem.

Ifølge han er det bedre å ringe feil nummer, enn å ikke ringe i det hele tatt.

– Ring det nummeret du husker når du føler at du må snakke med politiet. Om det eneste nummeret man kommer på i farten er 112, så får man bare ringe det.