Hopp til innhold

Laks selger som før

Den franske fjernsysdokumentaren med påstander om at norsk laks er full av giftstoffer har ingen virkning på salget så langt, sier lakseksportører.

Oppdrettslaks

Strid om kvaliteten på norsk oppdrettslaks.

Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

Lars Liabø i analyseselskapet Kontail tror heller ikke det blir mer enn en mulig kort effekt. Det er først om påstandene gjentar seg over tid at det kanskje får noe innvirkning.

– Det kan være noe kortsiktig effekt, men så langt har vi ikke merket noen nedgang, sier Liabø.

Merker ingenting

Flere lakseeksportører som NRK Trøndelag har vært i kontakt med sier de så langt ikke har merket nedgang i salget av laks til Frankrike.

– Det avhenger av hvor godt folk tar budskapet og hvordan de handler deretter. Men vi har ikke sett noe endring ennå. Framtida vil vise hvordan dette slår ut, sier styreleder i Gaia Seafood i Trondheim, Trond Aune.

20% av omsetningen til Gaia Seafood i Trondheim går til Frankrike.

Kraftig kost

kurt oddekalv

Lederen i Norges miljøvernforbund, Kurt Oddekalv sier norsk oppdrettslaks er kreffremkallende.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Det er kraftige utsagn som danner grunnlaget for denne dokumentaren. De viktigste kildene for den er en anonym norsk oppdretter og lederen i Norges miljøvernforbund, Kurt Oddekalv.

Påstandene er blant annet at norsk laks inneholder kreftfremkallende stoffer og at det for en god del kommer av behandlinga fisken får mot lakselus.

Mattilsynet , laksenæringa, fiskeriministeren og Havforskningsinstituttet avviser dette.

Oddekalv mener laksenæringa og myndighetene beskytter hverandre, og dekker over at giftige stoffer pøses ut i oppdrettsanleggene og gjør laksen farlig og skader omgivelsene.