Hopp til innhold

Familie på åtte deler ett soverom

Det er trange kår for familien som bor i en leilighet på rundt 38 kvadratmeter i Trondheim.

Flyktningfamilie fra Gaza

Det er trangt om plassen i den lille leiligheten.

Foto: Mari Langva

Det er fullt liv i den lille leiligheten i Ila i Trondheim. Det er barneskrik, småkrangling og mye trengsel, for her bor en flyktningefamilie med to voksne og seks barn.

– Som et fengsel

– Vi hadde mye større plass i Gaza, sier Mahmod Mohammed Balawi. Han er glad for å ha fått familien til Norge, men fortviler over den trange plassen.

– Jeg føler meg fengslet her, sier familiefaren.

I seks måneder har familien bodd i den trange kommunale leiligheten. De har flere ganger tatt kontakt med kommunen, men ingen ting har skjedd.

Kan ikke ha besøk

Mahmod Mohammed og kona Fathya er glad for at de har fått familien til et land uten krig, men sier det ikke er enkelt å bo så trangt med hele familien.

– Barna har venner, men de kan ikke komme på besøk. Jeg har også venner, men kan ikke få besøk av dem.

Flyktningfamilie

Eldstedattera (18) er fremdeles i Gaza sammen med sine to barn. Familien håper hun kan komme til Norge også.

Foto: Mari Langva

Har ikke hørt om familien

Kommunalråd for Arbeiderpartiet, Ole Kristian Lundereng sier han ikke har hørt om denne familien, men lover å ta tak i problemet.

– Det høres jo helt uholdbart ut, og det er slettes ikke vanlig eller normalt. Vi vet ikke helt hva som ligger i denne saken her, men vi vil gå grundig inn i denne saken få opp fakta på bordet og finne ut hva som har skjedd, sier kommunalråden.

– Vil denne familien få et større sted å bo?

– Jeg kan umiddelbart si at hvis en familie av denne størrelsen bor på så få kvadratmeter, i en så liten bolig, så er det selvfølgelig helt uholdbart og urimelig. Det skal ikke skje, og da er det viktig for oss å få skaffe en tilpasset bolig som passer til denne familien, svarer Lundereng.

Madrasser over hele gulvet

Mahmod Mohammed viser hvordan han må klatre over både madrasser og unger på veg til kjøkkenet om morgenen.

– Det er veldig trangt her, sier han. Verken foreldrene, eller tenåringene på 13, 15 og 17 år får spesielt mye privatliv.

Minstemann på fire år svinser i beina på mamma. Han drømmer om et hus med hage, mens foreldrene er bare opptatt av å få noe større. Magen til Fathya røper ikke mye enda, men neste familiemedlem er allerede på veg.

Flyktningfamilie

Det blir liten plass for lek i leiligheten.

Foto: Bent Lindsetmo