Hopp til innhold

HiST mot underskudd

Store underskudd gjør at høyskolen må si opp ansatte.

Lærerstudenter ved Høgskolen i Sør-Trøndelag

Lærerstudentene ved HiST kan få mindre praksis når skolen må spare penger.

Foto: NRK

Underskuddet kan bli opp mot fem millioner kroner kroner i 2010 og øke mot 2011, skriver Høgskoleavisa.

Nå må høyskolen si opp ansatte og redusere bemanningen.

- At bemanningen må ned, er det liten tvil om. I tillegg jobber avdelingene med å redusere driftskostnadene noe, sier rektor Trond M. Andersen

Opprørte ansatte

Hvor mange årsverk det er tale om vet man ikke enda. Men alle avdelingene er bedt om å beskrive hvordan de mener innsparingene kan tas. Dette går i følge avisa på naturlig avgang, ved å avvente ansettelser i ledige stillinger, avvikle midlertidig ansatte og i siste instans vurdere oppsigelse av faste ansatte.

De ansatte er opprørte over måten ledelsen har håndtert de økonomiske problemene. Lederen av Forskerforbundet ved HiST mener høyskolen burde vært langt flinkere til å gi ansatte opplæring til nye oppgaver.

- Om ledelsen hadde tatt den inngåtte omstillingsavtalen på alvor, hadde vi ikke snakket om oppsigelser i dag, sier lederen av Forskerforbundet ved HiST, Knut Ole Lysø, til Høgskoleavisa.

Kutter i lærerutdanningen

Han mener HiST nå blant annet må kutte i praksisordningen til lærerstudentene.

- Det vil naturligvis bli et ramaskrik og læringen vil bli dårligere. Men jeg tror det er riktig å vise at de elendige budsjettene til HiST får så følbare konsekvenser at politikerne blir nødt til å gjøre noe, avslutter Lysø.