Hopp til innhold

Kroningsfesten i gang

Kongeparet og Kronprinsparet startet dagen med å spasere fra Stiftsgården til Nidarosdomen. 

Underveis stoppet de for å se på forestillinger fra seks scener i Munkegata. Dette er innslag fra "den kulturelle skolesekken".

Andrea Eggen (18 år) og Tommy Loholt (17 år) overrakte blomster til de kongelige ved den første scenen.

 

Kroningsjubileet - kong Harald og biskop Finn Wagle på vei inn i Nidarosdomen
Foto: NRK

Store deler av det offisielle Norge var tilstede i Nidarosdomen, med statsminister Jens Stoltenberg, stortingspresident Torbjørn Jagland og høyesterettsjustitiarius Tore Schei i spissen.

Kongekronen - norske riksregalier
Foto: Lasse Berre

Riksregaliene

Etter jubileumsgudstjenesten blir det offisiell åpning av det nye Besøkssenteret til Nidarosdomen og den nye permanente utstillingen av Riksregaliene i Erkebispegården.
Kl. 12.40 åpner statsminister Jens Stoltenberg den nye utstillingen og deretter holder kong Harald tale i anledning 100-årsjubileet. Denne seremonien foregår i Borggården og er åpen for publikum.

Og mens de kongelige ser på riksregaliene og deltar på regjeringens lunch i Øysteinsalen i Erkebispegården, blir det servering av kroningskake og kaffe til publikum i Borggården.

Middag

 

Flagget vaier på Stiftsgården
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Kl. 20 i kveld er det jubileumsmiddag for 105 gjester i Stiftsgården. Menyen er hemmelig fram til gjestene går til bords.

De sju yngste medlemmene av kongefamilien vil ikke være til stede ved middagen. Det vil heller ikke prinsesse Ragnhilds yngste datter Ragnhild og det eldste barnebarnet Olav Alexander som begge har meldt avbud.

Men de øvrige ni av kong Haakons og dronning Mauds ti oldebarn og fem av deres 13 tippoldebarn vil være til stede sammen med de tre barnebarna Ragnhild Astrid og Harald.

Ellers er det en rekke offisielle gjester med stortingspresident og statsminister i spissen. Både Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg er invitert med ektefeller, de fleste andre kommer alene.

13 statsråder står på gjestelisten, det samme gjør Stortingets presidentskap og presidenter og visepresidenter fra Odelsting, Lagting og fra Sametinget.

Også landets fylkesmenn er invitert, og Kirken, Forsvaret og Høyesterett er representert ved siden av representanter fra Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylke.