Hopp til innhold

Valla avlyste i Trondheim

Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla avlyste 8.mars-appellen på Torvet i Trondheim lørdag på grunn av sykdom.

8.mars feiring i Trondheim

De mange frammøtte på Torget i Trondheim fikk likevel ikke høre Gerd Liv Vallas 8,mars tale.

Foto: Juliet Landrø / NRK

Valla skulle holde hovedtalen under årets kvinnedagarrangement i Trondheim.

I tillegg skulle hun åpne utstillinga "Engasjert Kunst" på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim. Utstillinga viser verker av vev- og tekstilkunstnerne Elisabeth Haarr og Hannah Ryggen.

-Viktig for kvinners rettigheter

Det er Fellesorganisasjonen i Sør-Trøndelag som står for 8.mars arrangementet i Trondheim. Leder Heidi Klokkervold sier til NRK Trøndelag at de er skuffet over at Gerd Liv Valla ikke kunne stille til markeringa.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla
Foto: NRK

-Valla har vært en viktig frontfigur i fagbevegelsen og kommer til å være en viktig aktør i jobben for å fremme kvinners rettigheter til likestilling også i framtida, sier hun.

Islamske kvinner i fokus

Feiringa av kvinnedagen i Trondheim går ellers som planlagt. Om lag 520 mennesker har vært samlet på torget for å høre appeller og diktlesing.

De frammøtte har fått høre talere fra Afghanistan, Iran og forskjellige grupper som fremmer islamske kvinners rettigheter.

Arrangementskomiteen har hatt med kvinner fra solidaritetsorganisasjonen Snøballkvinner i planlegginga av årets markering.

-Disse kvinnene er blitt utsatt for menneskehandel eller kjønnsforfølgelse og har ført til at vi har hatt en mangfoldig og annerledes komité i år i forhold til tidligere, sier Klokkervold.

Brente burka

Deltakerne har snakket om retten til å selv bestemme om de vil bruke hijab og burka og islamske kvinners rett til å bestemme over egen kropp og ikke la seg diktere av menn.

En av talerne ville markere sin avsky mot burkaen hun tidligere hadde blitt tvunget til å gå med og satte derfor fyr på den heldekkende kjolen under arrangementet.

- På 70-tallet brant vi pornoblad under 8.mars feiringa, nå brenner vi burka, sier Klokkervold.

Valla drar hjem

Arne Byrkjeflot, LO-leder i Trondheim, er fornøyd med frammøtet under 8.marsfeiringa, til tross for at dagens store stjerne ikke kunne være tilstedet.

- Jeg snakket med Valla i morges. Hun har fått skikkelig influensa og hadde ikke mulighet til å gjennomføre dagens opplegg. Nå prøver hun å komme seg hjem så fort som mulig, sier han.