Hopp til innhold

Stiftelse mot vindmøller

I går kveld ble stiftelsen "Vern Fosen" dannet. Kampen mot vindmøllene er i gang.

Stiftelsesmøte "Vern Fosen"

Stiftelsesmøte 'Vern Fosen'

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Motstanderne av vindmølleutbygging på Fosen har organsiert seg i en egen stiftelse. Det skjedde på et folkemøte på Brandsfjord i Roan i går kveld.

Jon Forfod er innvalgt i styret, og han forteller at det er dimensjonene på planene som gir grunn til bekymring.

- Når vi nå får komme ut til folk med informasjonen som vi fikk se i kveld, så tror jeg at de får opp øynene om hva som foregår. Det er ikke vindkraften vi er ute etter å ta livet av, det er industrien rundt som ødelegger så voldsomt. Vi kan ikke snakke om grønn kraft når vi ødelegger så mye natur at et skytefelt på Nord-Fosen bare er småtterier i forhold til det her.

 

Reagerer på langsiktige planer

Bare i Nordfosen er det konkrete planer om oppføring av 100 nye vindmøller, i tillegg til dem som allerede er der. Men initiativtagerne til stiftelsen "Vern Fosen" mener å vite at det foreligger planer for langt flere på sikt. Det hevdes at langs kysten av hele Midt-Norge fra Romsdal i sør til Rørvik i nord, kan antall vindmøller komme opp i så mange som 2000.

Da vindmøllene på Bessakerfjellet ble bygget, ble det antydet at kommunen vil få arbeidsplasser. Det har ikke skjedd, mener Forfod.

- Vi var jo i en tidlig fase lovet at det skulle bli 4-5 arbeidsplasser per vindpark. Det gjorde at folk ble veldig positive til utbyggingen på Bessakerfjellet. Men det har vist seg nå at det blir jo ikke noen arbeidsplasser.

 

Starter informasjonskampanje

Nå skal Forfod og resten av stiftelsen ut med informasjon til folk flest om vindkraftplanene, og han har tro på at de vil få med seg mange til å kjempe for deres kampsak.

- Kampsaken vår er å redde det som er av urørt natur som har muligheter til så mye mer enn å sprenge det sundt, ødelegge det og lage vindmøller.

En av de fremmøtte var sognepresten i Flatanger, Eilif Larsen. Han ser alvorlig på de foreliggende planene.

- Jeg synes at det er viktig både å ta vare på naturen og disponere de verdiene som naturen gir oss med tanke på fremtidige arbeidsplasser og rekreasjonsmuligheter.

Han advarer kommunene mot å satse for mye på vindmøller, og bygge ut store vindmølleparker der det i dag er urørt natur.

- Jeg tror kanskje kommunene risikerer å sage over den greinen de sitter på. Fordi en urørt natur har et stort potensiale til å skape nye arbeidsplasser innenfor f.eks. turistnæringen i framtida.