Hopp til innhold

Flax i parkeringskjelleren

Det ble en lang dag i den frivillige kunstens tegn for filmmakerne som søndag gjorde opptak til kortfilmen "Flax".

Kristofer Hivju på innspilling
Foto: Bård Ivar Engelsås

Samtlige opptak ble gjort i løpet av søndagens filmdugnad.

Filmens tittel er "Flax" og handler, kort fortalt, om to menn i en bil i en parkeringskjeller. De har ett flaxlodd, og det hersker en viss uoverensstemmelse om hvem som egentlig eier loddet, og ikke minst: hva skjer hvis loddet er et vinnerlodd?

Rask prosess 

- Ideen oppsto på et kurs på Midt-Norsk filmesenter tidligere i høst. Det var en worskshop med forskjellige filmregissører i miljøet her i Trondheim, samt skuespillere fra Trøndelag Teater, forteller Bård Ivar Engelsås, som er regissør på kortfilmen.

Skuespiller Kristofer Hivju var på workshopen, og fikk ideen til filmen. Han lagde like godt et manus, og presenterte det for Engelsås. Og så begynte ballen å rulle. - Prosessen har gått mye raskere enn ved en vanlig produksjon, fordi vi har valgt å ikke søke om finansiering. Det er biten med å søke penger som tar tid. Vi ville gjøre dette raskt, forteller Engelsås.

- Vi betaler alt sjøl. Alle stiller gratis med eget utstyr, og vi fikk låne location gratis. Så får vi bare håpe at vi kan få tilbake noe av pengene når filmen er ferdig, ler han.

Viktig å holde på entusiasmen

Søndag var en stor stab bestående av folk fra flere filmproduksjonsselskaper rundt om i byen på plass i en av Trondheims parkeringkjellere. Sammen med Kristofer Hivju står Eric Magnusson og Morten Rudå på rollelista - og også Kristofers rutinerte skuespillerfar, Erik Hivju, er med i en liten rolle.

Engelsås mener det er viktig å gjøre slike "stunts" for å holde på energien og entusiasmen i filmmiljøet.

- Hele prosjektet bærer preg av at folk er gira på å lage film. Vi leker oss, samtidig med at dette er en profesjonell produksjon.

Filmen blir kanskje ferdig til jul, og planen er å vise den på filmfestivaler, samt selvfølgelig en premiere i Trondheim.