Hopp til innhold

– En lettelse at ulven nå er skutt

Rovviltnemnda er glad for at sauebøndene slipper å bekymre seg for beitesesongen, etter at Statens Naturoppsyn (SNO) skjøt Agdenes-ulven i Trøndelag fredag kveld.

Ulv skutt i Agdenes

Ulven i Agdenes ble skutt fra helikopter fredag ettermiddag.

Foto: Lars Olav Lund, Statens Naturoppsyn

Ulvens ferd

De røde pilene på kartet viser hvor ulven vandret på vei til Trøndelag fra Oslo i fjor sommer.

Foto: Rovdata

– Ulven ble felt fra helikopter klokka 18.55 etter en sporingsjobb på bakken, bekrefter seksjonssjef i SNO, Kjartan Knutsen, til NRK.no.

Tidligere på dagen ble det funnet ferske spor etter ulven i Agdenes. I 13-tida var dyret lokalisert, og Direktoratet for naturforvaltning (DN) bestemte at den skulle felles.

Noen timer senere ble ulven skutt i Snillfjord kommune.

– Det er en lettelse for sauebøndene at denne ulven endelig er tatt, sier fylkesordfører og leder for Rovviltnemnda region 6, Arne Braut.

– Fare for framtidig skade

Ulven, som tidligere ble kalt Østmarkaulven, kom til Trøndelag i fjor sommer, etter å ha vandret over 500 kilometer fra Oslo.

Dyret har oppholdt seg i Agdenes-området siden juni, og har tatt for seg av flere sau.

Jegere forsøkte å finne den under lisensjakta i vinter, men klarte det ikke før lisensen gikk ut i slutten av mars.

Denne uka fikk SNO oppdraget med å relokalisere ulven, og til slutt beskjed om å skyte den.

– Ulven gjorde skade på sau sist beitesesong, og har vært der så lenge at vi mener det er potensial for framtidig skade. Det er begrunnelsen for vedtaket om felling, forteller seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, Knut Morten Vangen, til NRK.

Glad for at ulven er felt

– Fellinga har vært håndtert på en effektiv og meget tilfredsstillende måte, sier fylkesordfører og rovviltnemnd-leder Arne Braut til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sau drept av ulv i Agdenes kommune

Denne sauen mistet låret og livet i møtet med Agdenes-ulven i fjor sommer. Nå er ulven drept.

Foto: SNO/G. H. Ingdal

Han er glad for at ulven nå er felt, men får ikke støtte fra Naturvernforbundet, som mener at ulven burde fått leve videre.

Per Flatberg irovdyrutvalget i Naturvernforbundet argumenterer med at dyret kunne ha flyttet på seg før sauene kom på beite, og understreker at de er svært skuffet over avgjørelsen til DN.

Braut mener politikken er klar i denne saken.

– Det man må forholde seg til, om man liker ulv eller ikke, er at det her er politiske vedtak om at det ikke skal være ulv i dette området. Det er sikkert mange forskjellige oppfatninger, men det er det som er den gjeldende politikken, sier Braut.

Profesjonell avslutning

Trond Nergaard, gårdbruker i Ingdal i Lensvika har vært med i jakta etter ulven flere ganger.

–Det er ulike meninger i Lensvika om måten dette ble gjort på. Men jeg har inntrykk av at det gjennomgående er en lettelse blant folk. Fellinga av ulven ble profesjonelt og effektivt utført, sier Nergaard.