Hopp til innhold

Kan være hvor som helst

Ulven i Agdenes har tilsammen tatt 13 sauer. I dag letes det med kadaverhund, i forsøk på å finne skada dyr og ferske spor etter rovdyret.

Jeger i Agdenes
Foto: Morten Andersen, NRK

– Jaktlaget trenger ferske spor etter ulven, skal jakta kunne gjenopptas, sier oppsynsmann i Statens Naturoppsyn, Frode Aalbu.

De første døde sauene ble funnet tirsdag. En ulv har jaktet etter sauer ganske nær bebyggelse i Agdenes i Sør-Trøndelag. Fellingstillatelse for ei uke ble gitt onsdag, men så langt har ikke jaktlaget kommet i kontakt med ulven.

Tilsammen er det blitt søkt opp to søyer og ti lam, som enten har vært døde, eller så hard skadd at de er blitt avlivet. Enkelte av dyra har pintes lenge, og har begynt å gå i oppråtnelse før de ble funnet og avlivet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Døende sau

Sauebonde Torstein Tøndel fant hardt skadd sau på beite torsdag. Sauen ble avlivet rett etterpå.

Foto: Morten Andersen, NRK

Bruker kadaverhund

Det er sansynlig at alle sauene er blitt tatt enten mandag kveld eller natt til tirsdag.

– Så vidt meg bekjent er alle funnen fra samme døgn. Det er ikke funnet ferske kadaver de siste dagene, og så lenge siste sportegn er såpass gammelt, er det ingen jakt på gang nå, sier Aalbu.

Kommunen opprettet et jaktlag, assistert av Statens Naturoppsyn. I dag blir det brukt kadaverhund i håp om å finne dyr som er savna på beitet.

– Det gjøres aktivt søk med kadaverhund etter sauer i dag. Ulven kan være hvor som helst, sier Aalbu.

På leit etter make

Ulven som er i Agdenes er sannsynligvis en enslig hannulv, som er på leting etter make. Unge hannulver forlater flokken, og drar på søk etter partner. I denne leteperioden kan dyret bevege seg raskt, og veldig langt.

–Vi vet at på denne tiden av året, er mange unge ulver ute på vandring. De kan dukke opp hvor som helst, når som helst. Vanligvis vandrer de ensomt, og ikke i flokk, sier seniorrådgiver i Direktoratet for Naturforvaltning Knut Morten Vangen.

Antallet slike enslige vandrere i Norge har økt etter hvert som det også er blitt mer ulv i Sverige.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ulv

Ulv.

Som en geriljasoldat

Tilfellet i Agdenes er ikke unikt. Det har vært tilsvarende tilfeller i Sør-Norge tidligere i år hvor ulv har gjort skade på sau. Men det som er spesielt med ulven, er at den kan være veldig vanskelig å jakte på.

–Den er som en geriljasoldat. Den slår til fort og effektivt, så trekker den seg tilbake og forsvinner. Så vet du aldri hvor den dukker opp igjen. Den kan være i en helt annen kommune nå. Det er bare å lete etter kadaver, vente og se, sier rovviltkontakt Geir Håvard Ingdal i Statens Naturoppsyn.

Det har også vært jakt etter bjørn i Trøndelag de siste dagene. Fellingstillatelsen på en bjørn i Snåsatraktene gikk ut fredag. Denne bjørnen ble ikke felt. I tillegg pågår det jakt etter en bjørn i Oppdalstraktene. Her står jaktlaget også foreløpig uten ferske spor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.