Hopp til innhold

Så ulv bak vedskjul i Snillfjord

Ulven som i fjor vinter bodde på Østlandet og fikk betegnelsen «Østmarkaulven» vil ikke flytte fra Trøndelag. Onsdag så Evy Brevik ulv ved vedskjulet sitt i Snillfjord.

Ulveobservasjon i Snillfjord

Det ble et møte mellom ulv og menneske bak huset til Evy Brevik i Snillfjord.

Foto: Evy Brevik

Ulvespor (t.v.) og spor etter hund (t.h.)

Her er sporene etter dyret. De mindre sporene til høyre i bildet er etter en hund.

Foto: Evy Brevik

– Det var en rar opplevelse. Jeg lukka vinduet ganske fort da jeg skjønte hva det var jeg så, sier Evy Brevik.

Onsdag morgen ble Evy Brevik oppmerksom på et dyr hun ikke dro helt kjensel på.

Like nedenfor eiendommen hennes ved Trondheimsfjorden er et nes hvor rådyr pleier å beite.

Der dukket det opp et dyr under en lyktestolpe.

– Jeg trodde det var en stor, rømt oppdrettsrev. Men så fikk jeg det ikke helt til å stemme. Dyret forsvant. Jeg gikk bort og åpna vinduet for å se ut bedre. Da dukka dyret opp rett ved hjørnet på vedskjulet mitt. Vi så på hverandre og jeg er ikke i tvil om hva slags dyr jeg så. Jeg fikk lukka vinduet raskt, sier Brevik.

Redde begge to

Både ulven og Brevik trakk seg fort tilbake.

– Han trakk seg unna når han fikk se meg. Men jeg fikk sett ham godt før det hele var over. Han hadde et ganske langt fjes der han kikka fram bak vedskjulet. I tillegg var føttene altfor lange og store til å tilhøre rev, sier Brevik.

Hun har også tatt bilder av sporene, som Statens Naturoppsyn nå vil se nærmere på.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ulveobservasjon i Snillfjord

Brevik ble først klar over dyret da det gikk i lyset under lyktestolpen. På nesset i bakgrunnen bruker rådyr å beite.

Foto: Evy Brevik

Vil ikke dra fra Agdenes

Dyret Brevik så kan være ulven som har holdt til i traktene rundt Agdenes kommune i lang tid. Man ble klar over at det var ulv i området tidlig i sommer, da det en periode ble funnet mange døde sauer.

– Denne ulven er DNA analysert til å være samme ulv som holdt til i Østmarka i fjor vinter, sier Frode Aalbu hos Statens Naturoppsyn.

Da ulven forlot Østmarka, ble spor etter den blant annet observert i Gudbrandsdalen. Derfra gikk den videre opp til Trøndelag, og ut til Agdenes, som er en kystkommune, og ikke et typisk område en skulle tro ulv ville slå seg ned.

– Det er samlet inn pelsspor fra dyret i Agdenes, og det er gjort to analyser som bekrefter at dette er Østmarkaulven, sier Aalbu.

Har gitt mange opplevelser

I løpet av månedene siden sauene ble funnet, er det gjort flere observasjoner etter ulven. Senest 14 desember. Da ble det tatt bilder av spor, og sikret avføringsprøver.

Det er vel og bra, men mer spektakulært er at en naturfotograf, som skulle ta bilde av paringsritualer blant hjort i Grytdalen i Snillfjord endte opp med et kjempescoop i det ulven dukket opp i hjorteflokken.

Mens fotograf Arne Hugdal fra Åfjord satt klar med kameraet, gikk ulven til angrep på en hjort. Ulven hoppet opp på bakenden av hjorten. Hugdal tok ett bilde, et blinkskudd, og dette er nå solgt til bladet "Villmarksliv".

Hvorfor drar den ikke?

Ulven er observert i Agdenes kommune, i Orkdal og i Snillfjord. Den holder seg i de samme traktene.

Vanligvis streifer enslige ulver ganske mye. Men ikke denne. Ikke akkurat nå.

– Unge ulver forlater flokken og foreldreterritoriet, vanligvis tidlig om våren før paringstiden. Det er svært lite sannsynlig at ulven i Agdenes har artsfrender rundt seg, sier Aalbu.

Så kan man spekulere i hvorfor ulven da blir værende.

– Vi tror det er et tegn på at den har god tilgang på mat. En kan også lure på om den ikke finner veien videre, eller om den bare er i ro fordi den syns den har det greit der den er. Det er ikke godt å si, sier Allbu.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ulv.

Ulver gjør ulike valg når de skal finne seg nye områder etter å ha forlatt foreldreterritoriet.

Foto: Arkiv

Ulver velger forskjellig

Hva ulver velger å gjøre når de forlater foreldreterritoriet kan være veldig ulikt fra dyr til dyr. Noen legger ut på lang vandring, andre på kort. Det er ulikt hvor lenge de blir værende på hvert sted. De tar ulike valg.

– Er det grunn til å være redd denne ulven?

– Det er få grunner til å tro at den er farlig. Spesielt er ikke enslige individer kjent for å være farlige. De skyr folk, og er vanligvis ukomfortable i møte med mennesker, sier Aalbu.

Evy Brevik synes ikke det er akkurat det samme å bevege seg utendørs lengre.

– Jeg var ute med rask i vedskjulet i går, og skvatt noe forferdelig når hunden vår rørte på seg. En får en støkk i seg, og jeg følger mye mer med når jeg er ute og går. Jeg håper den har dratt videre, sier Brevik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.