Hopp til innhold

Gikk dundrende underskudd

De to siste musikalene i Namsos gikk med et dundrende underskudd. Sluttregningen blir på rundt to millioner kroner.

Musikalen «Kongen av Luftslott»

Musikalen 'Kongen av luftslott' gikk med et dundrende underskudd. Må må Namsos kommune ta hele millionregningen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

"Mellom drøm og virkelighet" (2011) og "Kongen av luftslott" (2012) fikk et underskudd på rundt to millioner kroner. Det er Namsos kommune som nå må dekke inn tapet, skriver Namdalsavisa .

– Økonomisk katastrofe

Terje Adde Fredsmesse i Namsos

Kultursjef Terje Adde beklager det store underskuddet.

Foto: Espen Sandmo, NRK

– Økonomisk har dette vært en katastrofe, men begge prosjektene var suksesser med tanke på innhold og mottakelsen fra publikum, sier Namsos-rådmann Hege Sørlie til avisa.

10.000 publikummere så de to musikalene, og forestillingene høstet stor applaus. Men økonomisk ble det altså nærmest en fiasko.

– Dette er beklagelig, og det er mitt ansvar, sier kultursjef Terje Adde til NRK.

Planla 25 forestillinger

Han viser til at de hadde kontrakter med aktørene for 25 forestillinger. De spilte 18, men de fire siste var svært dårlig besøkt.

– Dette overrasket oss, men publikum har alltid rett. Vi tok en sjanse, men bommet. I tillegg fikk vi ekstrakostnader på innleide folk. Kulturbransjen er blitt mer profesjonell, og folk skal leve av det. Det kostet mer enn det vi planla, sier Adde.

Ifølge rådmannen har budsjettet sprukket på alle områder. De budsjetterte kostnadene ble satt for lavt, og inntektene for høyt.

– Alt kostet mer

– Budsjettet vårt var basert på erfaringer fra lignende prosjekter andre steder, men alt har kostet mer enn det vi trodde på forhånd, opplyser Sørlie.

I tillegg til økonomisk støtte fra Namsos kommune, har musikalene fått penger fra Nord-Trøndelag fylkeskommune, Midtre Namdal samkommune, og i tillegg er det gitt penger fra sponsorer. Likevel endte det med et stort underskudd.

– Det er et tankekors at det koster så mye penger å sette opp slike forestillinger. Nå blir det sannsynligvis ikke flere slike musikaler i Namsos, opplyser kultursjef Terje Adde.

Adde har hatt planer om to nye musikaler med basis i 1970- og 80-tallet, men det blir det sannsynligvis ikke noe av.

– Ikke nok publikum

– Det er ikke økonomi i Namdalen til å sette opp så store produksjoner. Vi har rett og slett ikke nok publikum. Kanskje passer det bedre at slike musikaler blir satt opp ved Nord-Trøndelag Teater eller Trøndelag Teater, sier Adde.

Tidligere er det kjent at forfatteren Carl Frode Tiller er interessert i å skrive en oppfølger, men dette henger nå i en tynn tråd.

– Det må i så fall til en helt annen finansieringsmodell der større del er sikret på forhånd, og der en ikke er totalt avhengig av antall spillekvelder og betalende publikummere. Slik produksjonen utviklet seg, ble det tydelig at en trengte mange forestillinger for å dekke alle planlagte og uforutsette kostnader. Dette til tross for at de aller fleste både på og bak scenen gjorde en fantastisk frivillig og ulønnet innsats, sier Terje Adde.