Hopp til innhold

– Vi er fryktelig redde for Leah

Traffickingofferet Leah (25) og babyen hennes skal sendes ut av Norge. – Vi er veldig redde. Politiet kan komme når som helst, sier støttegruppa, som skal bruke kvinnedagen for å skape blest om saken.

Nigerianske Leah og hennes 1,5 år

DRØMMER OM EN NY START: 25 år gamle Leah ønsker en bedre start for sin datter enn det hun selv fikk.

Foto: Emilie White Hveding

– Vi frykter at bakmennene i Italia venter på henne, sier Kirsten Hasvoll i støttegruppa i Bodø, hvor den nigerianske kvinnen lever i skjul.

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars skal den tverrfaglige støttegruppa, som består av SV, KrF, Body Shop, og Venstre samt biskopen i Sør-Hålogaland gjøre et nytt forsøk på å snu saken.

– Vi skal holde appeller over hele byen, gudstjeneste og informere på uniersitetet i Nordland, sier Hasvoll.

Som nylig avgått leder for Nordland SV er hun meget skuffet over asylpolitikken til sin egen regjering.

– Vi har et lovverk som pålegger myndighetene å ta individuelle vurderinger. Disse bestemmelsene bruker ikke norske myndigheter i dag. Det er lett å skylde på UDI, men de har gått ut og påpekt at reglene er for strenge i saker som gjelder barn, sier Hasvoll.

Sju år med prostitusjon og vold

Leah har bodd i Norge i fire år. Hun ble sendt hit av bakmenn som tvang henne til å selge sex på gata i Oslo.

– Det var et helvete. Verst var det med «bad guys» som banker deg opp. Alle pengene jeg tjente tok de. Det eneste jeg fikk var penger til bussbilletter slik at jeg kom meg fram og tilbake, fortalte Leah til NRK.no i februar.

Ble gravid

Det som reddet Leah fra gata var at hun ble gravid, og ble fanget opp at det såkalte Rosaprosjektet – som er støttet av Justisdepartementet, og som bistår og sikrer beskyttelse til kvinner som er utsatt for menneskehandel.

Menneskehandel er blant verdens tre største kriminelle virksomheter. Flere kriminelle nettverk opererer i Norge som både er et transitt- og destinasjonsland for ofre som ofte kommer fra fattige land.

Leah hjalp norske myndigheter med opplysninger om bakmennene og var nødt til å gå i skjul av frykt for represalier. Hun kom til Bodø og fødte datteren sin i mai i 2010, og har siden levd i Bodø.

Hasvoll peker også på hvor bra Leah har klart seg de to årene hun har bodd i Bodø.

– Når du vet hva slags liv hun har levd i ti år på gata, er det helt fantastisk hvor godt hun klarer ta vare på datteren og gi henne omsorg. Hun er veldig opptatt av å lære seg å lese og skrive. Hun har lært seg å sy og strikke. Det er utrolig å se hva som kan gjøres når folk får den hjelpen hun trenger, sier Hasvoll.

Fikk avslag lille julaften

Video Aksjonerer for Leah

Klikk på PLAY-knappen for å se videoen.

UDI har behandlet søknaden om beskyttelse, men 23. desember kom vedtaket om å returnere kvinnen og barnet til Italia fordi hun først kom dit, etter reisen fra Nigeria. Dette er i tråd med Dublin-konvensjonen. Enkelt forklart betyr det at det landet innenfor Schengenområdet, hvor en asylsøker først ankom, plikter å ta ansvar for oppfølging og behandle asylsøknaden.

Kirsten Hasvoll

Kirsten Hasvoll.

Foto: Dan Henrik Klausen

– Denne saken opprører meg enda mer enn veldig mange andre asylsaker. Her snakker vi om den aller svakeste gruppen. Vi snakker om ei jente som har vært utsatt for de verste overgrep i ti år på gata både i Italia og i Norge. Vi snakker om et barn som er født i Norge. Jeg tror alle i Norge er enige om at vi bør kunne hjelpe de kvinnene som blir utsatt for dette.

Nå har Leahs advokat sendt en ny søknad om opphold. Leah selv tør ikke drømme så mye om fremtida.

– Jeg har ingen drømmer, sa hun da NRK.no møtte kvinnen for noen uker siden.