Hopp til innhold

– Det er vi som har bestemt at det skal være slik

Barneombudet mener NRKs sak om Neda (10) som har levd hele livet sitt på et asylmottak, er eksempel på en brutal asylpolitikk, men sier det norske folk har valgt det selv.

Familien Ibrahim på Dale asylmottak

HELE LIVET PÅ ASYLMOTTAK: Neda (t.h.) har sammen med sine søsken levd alle sine år på asylmottaket Dale i Rogaland. De er likevel redde for at det en dag tar slutt og at familien blir tvangssendt ut av Norge.

Foto: NRK

Reidar Hjermann snakker om Neda Ibrahim som i løpet av sine ti år i denne verden har måttet vokse opp på Dale–Norges største asylmottak.

– Jeg liker egentlig å være i Norge, men det er noen som ikke liker meg, sier den innsiktsfulle tiåringen på kav Rogalands-dialekt.

Familien hennes har fått avslag på asylsøknaden, men de kan ikke reise hjem fordi Irak ikke vil ta imot dem.

– For noen dager siden, så kom politiet og tok venninna mi som skulle på gå på skolen, men det fikk hun ikke. Hun måtte isteden dra tilbake til Tsjetsjenia, og jeg er redd for at det samme skjer med meg, sier tiåringen.

  • SE TV-INNSLAG (Artikkelen fortsetter under bildet)
Video Asylbarn sliter

Neda (10) har bodd hele livet på asylmottak. Barnepsykiater Vaage frykter barn tar skade av å bo så lenge på et mottak.

Det er skadelig for et barn å leve så lenge på et asylmottak mener barneombudet:

– Det er lite tvil om at det er i strid med rettighetene til barn å la dem vokse opp under skadelig forhold over tid, sier Hjermann til NRK.

Men flertallet på Stortinget støtter denne asylpolitikken- barneombudet mener det er folk flest sin skyld at politikken er slik.

– Dette er altså folkets vilje, et resultat av demokratiet. Det er vi som har stemt frem de politikerne vi har, og dermed så faller det tilbake på oss selv, sier han.

Reidar Hjermann

– Det er kanskje ikke denne jenta med rogalandsdialekt som vi ser for oss når vi tenker asylsøkere. Det er kanskje en helt annen type mennesker som folk kanskje tenker at: Nei de skal vi ikke ha inn hit, utdyper Hjermann.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK
Venter på ny stortingsmelding

Barneombudet sier det kanskje ikke er slik at folk setter seg så godt inn i hva asylpolitikken de har stemt frem egentlig dreier seg om i praksis.

– Det er kanskje ikke denne jenta med rogalandsdialekt som vi ser for oss når vi tenker asylsøkere. Det er kanskje en helt annen type mennesker som folk kanskje tenker at: Nei de skal vi ikke ha inn hit, utdyper Hjermann.

Justisdepartementet sier de er klare over problemstillinga med barn som lever for lenge på asylmottak–og til sommeren kommer de med stortingsmeldinga barn på flukt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger