Hopp til innhold

Store økonomiske tap etter strømbrudd

Statnett tar på seg ansvaret for at store deler av Nordland ble mørklagt mandag kveld. – Skandaløst, mener næringslivet.

Video Strømbrudd kostet dyrt

Strømbrudd kostet dyrt

I går kveld ble innbyggerne fra Rana i sør til Hamarøy i nord strømløse i rundt en time.

Strømbruddet skyldes at produksjonen i et kraftverk i Sørfold ble regulert ned, samtidig som en av hovedlinjene lå nede på grunn av vedlikeholdsarbeid. Det førte til en overbelastning på nettet.

– Det burde vi tatt høyde for, sier driftsdirektør i Statnett Nord-Norge, Alf Olaussen.

Skaper problemer

Om lag 100 000 nordlendinger måtte tenne stearinlys og lete fram hodelykten. Tilbakemeldingen fra nødetatene tyder på at strømstansen ikke gikk ut over liv og helse, men det har hatt store økonomiske konsekvenser for næringslivet flere steder.

– Yara i Glomfjord har fått et døgns tapt produksjon og vi er ikke fornøyd med denne strømsituasjonen, sier leder for Glomfjord Industripark, Leif Kristiansen.

DIPS, som produserer systemer for elektronisk pasientjournal, fikk mye ekstraarbeid i natt for å sikre normal drift i dag.

– Det er skandaløst at så store områder kan være uten strøm så lenge i 2011, sier Bengt Olsen i DIPS.

Beklager feilen

Statnett beklager ulempene strømbruddet har medført. Nå kan selskapet, som har ansvaret for store deler av kraftlinjene, vente seg bot.

– Vi ser alvorlig på en slik hendelse og vil følge opp dette. Vi venter på rapport fra Statnett før vi går til bøter, sier Nils Martin Espegren, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat.

– Det er gjort en feilvurdering og vi vil gå gjennom håndteringen av saken for å se om ting kunne vært gjort annerledes, sier Olaussen i Statnett.

– Vedlikehold er viktig fram mot vinteren, og da har vi færre linjer mellom regionene. Ting som dette kan da oppstå, men vi kommer til å se på saken og forsøke å lære av det vi gjorde feil, sier han.

Video Strømbrudd i Bodø

VIDEO: Det var bekmørkt i Bodø sentrum i 1 time mandag kveld.