Hopp til innhold

Nordland rammet av strømbrudd

Nesten hele Nordland fylke var mandag kveld rammet av strømbrudd, og lå mørklagt i om lag en time. Årsaken var kollaps i en kraftlinje.

Strømbrudd Bodø

Bodø var mandag kveld mørklagt etter et strømbrudd som slo ut store deler av Nordland fylke.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Operasjonsleder Tom Ove Hammer ved Salten politidistrikt sa til NRK ved 23-tiden mandag kveld at hele Nordland fra Mo i Rana i sør til Hamarøy i nord var uten strøm.

Kollaps i en kraftlinje

– Forklaringen vi har fått fra energiselskapene, er en nettkollaps i de sentrale overføringene av strøm inn til Nordland. Det vi har fått av opplysninger er at det tar en til to timer før strømmen er tilbake igjen, sa han til NRK ved 23.45-tiden.

Kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilsson i Statnett opplyser til NTB at strømbruddet skyldtes en feil på en av linjene til Helgelandskraft.

– Strømbruddet kan skyldes overlast, men det er ennå for tidlig å si. Strømmen var tilbake i halv ett-tida, sier Nilsson.

– Ikke vår skyld

Ifølge Statnett var det Helgelandskrafts linje mellom Langevatn og Svado som falt ut, men Helgelandskraft mener en av Statnetts kraftstasjoner kollapset.

– Etter det jeg har fått opplyst er det hos Statnett feilen ligger, sier nettsjef hos Helgelandskraft, Frode Valla.

Strømmen tilbake

De fleste kommunene, deriblant folkerike kommuner som Rana og Bodø, fikk tilbake strømmen rundt midnatt.

Politiet i Salten og Helgeland opplyste etter midnatt at de aller fleste også der hadde fått strømmen tilbake.

– Det fikk ingen direkte berøring for liv og helse, men det skapte merarbeid for politi og brannvesen på grunn av at flere alarmer ble utløst, sier Hammer.

Strømbrudd i Nordland
Foto: Dag Henrik Klausen, NRK