Hopp til innhold

Regjeringen utsetter jagerflybase

Milliardhandelen av nye jagerfly får skylda.

F-35 Joint Strike Fighter

SKAPER UTSETTELSE: F-35 Joint Strike Fighter, det nye jagerflyet til Norge, gjør det nødvendig for regjeringen å bruke lenger tid på avgjørelsen om hvor kampflybasen skal gjøre.

Foto: Liz Kaszynski

Ørlandet, Bodø og Evenes kjemper om å bli den eneste jagerflybasen i Norge. Men usikkerhet rundt pris og støy på de nye jagerflyene som Norge skal kjøpe, gjør det nødvendig å utsette avgjørelsen, sier Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet.

– Trenger mer tid

Den parlamentariske lederen har nettopp besøkt både Bodø og Evenes, for å få deres argumenter i kampen om jagerflyene.

– Vi har ei god og grundig høring akkurat nå, der departementet får mange svar. Men samtidig vet vi ikke den endelige prisen på de nye jagerflyene som vi skal kjøpe. Og jagerflyene er så viktige for avgjørelsen at vi må vite mer om dem før vi tar den endelige avgjørelsen, sier Vedum til NRK.no.

Trygve Magnus Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Foto: Senterpartiet

Opprinnelig skulle regjeringen legge fram saken før nyttår i år, og deretter skulle Stortinget behandle den neste vår.

– Det blir utsatt til i alle fall neste vår. Men det er vanskelig å si noe bastant på når regjeringa vil legge saken fram for Stortinget, sier han.

Nye fly bråker mer

De nye jagerflyene som forsvaret skal kjøpe, er den største enkeltinnkjøpet Norge har gjort noen gang. Amerikanske Lockheed Martins fly F-35 er under utvikling, og handelen er verdt over 100 milliarder kroner.

Les: – Dyrere kampfly får ingen konsekvenser for Norge

Les: USA-politikere vil droppe JSF

Men de nye flyene, Joint Strike Fighter, bråker også mer enn dagens F-16. Det gjør at behovet for støyisolering er stort, særlig i Bodø, der flyplassen ligger svært nært bysentrum.

Flere hundre arbeidsplasser

Samtidig er plasseringa av flyene en het potet i regjeringa. Ørlandet utenfor Trondheim har så langt kommet ut som billigste alternativ fordi det trengs mindre støyskjerming her enn i Bodø. Hovedflystasjon er Fosenhalvøyas største arbeidsplass med 650 ansatte.

Les: Flystøy kan åpne for Ørland

Les: – Bodø billigst og best

Les: Evenes-ordfører: – Bodø også ute

– Hensynet til arbeidsplassene gjør det også nødvendig å gå en runde til. Det er viktig at beslutninga tas på et godt grunnlag slik det ikke må gjøres om igjen om få år. Dersom vi skal legge kampflybasen det ene eller andre stedet, så vil det påvirke veldig mange mennesker, sier Slagsvold Vedum.

Men han mener utsettelsen ikke har noe å si for hvilken base som blir den endelige, eller om det blir flere baser.

- Det er dette høringsrunden og departementets gjennomgang skal komme fram til.

Høyre: - Haster med avgjørelse

Ivar Kristiansen, forsvarspolitisk talsmann for Høyre, er også på reise til de tre kandidatene akkurat nå. Han har stor forståelse for at regjeringa trenger mer tid.

- Det er en veldig nær sammenheng mellom kjøp av nye fly, og beslutningen om hvor basen skal ligge. Nå vet vi ingenting om når flyene kommer, prisen og heller ikke antallet vi får, sier Kristiansen.

- Men det haster med en avgjørelse, for Norge har verdens eldste F-16-flåte. Den blir stadig dyrere å vedlikeholde, og disse flyene har ikke så mange år igjen.