Hopp til innhold

Fikk katekismus-sanger i gave

Staten ga 300 år gammelt manuskript i gave til det nye Petter Dass-museet. - Gledelig, sier forfatter Henrik Langeland, som har brukt manuskriptet i sin nye roman.

Petter Dass-museet
Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Et over 300 år gammelt manuskript av Petter Dass sine Katekismus-sanger var gaven til det nye Petter Dass-museet fra kulturdepartementet, da museet ble åpnet på Alstahaug i helgen.

Manuskriptet er datert 1698 og har hovedrollen i Henrik Langeland sin nyeste roman, "Francis Meyers lidenskap".

- Vi har fått et lite smykke til det nye museet og det er veldig fint, sier Henrik Langeland.

Glad

Forfatteren er glad for at det gamle manuskriptet av Petter Dass sine Katekismus-sanger har fått sin plass i det nye Petter Dass-museet.

Langeland har hatt et nært forhold til manuskriptet de siste årene.

- Det er jo det som er det store dokumentet som jeg har vært på jakt etter i min siste roman og det er jo ekstra morsomt at det nå har havnet på det nye Petter Dass-museet.

- For det er nettopp det hovedpersonen i min roman, Francis Meyer, har tenkt å gjøre med det manuskriptet han har, sier Langeland.

Alstahaug

Det er rundt dette gamle Petter Dass-manuskriptet at Henrik Langeland bygger sin roman "Francis Meyers lidenskap".

Ifølge daglig leder ved Petter Dass-museet, Ivar Roger Hansen, har manuskriptet sin opprinnelse nettopp fra Alstahaug.

- Tidligere har jo forskere gransket denne skriften og kan slå fast at det er skrevet av Petter Dass sin svoger og hans medhjelper her på Alstahaug, Sten Witman.

Helt siden Henrik Langeland ble kjent med Petter Dass-manuskriptet og bestemte seg for at det skulle ha hovedrollen i hans nye roman har det vært hans store ønske at manuskriptet skulle tilbake til Alstahaug.

- Det gikk som det skulle gå, og godt er det. Når enden er god er allting godt, sier Langeland.