Hopp til innhold

Forfatter mener historien om Petter Dass må skrives fullstendig om

Forfatter og historiker Kåre Hansen reagerer på det han mener er en skjønnmaling av Petter Dass. Han vil ha nye, veldokumenterte opplysninger inn i historiebøkene som vil kaste et litt mindre glanset lys over dikteren.

petterdass

Selv om forevigelsen av Petter Dass står med åpne armer, mener ikke historiker Kåre Hansen at det er representativt for dikteren.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Hansen mener det er flere vesentlige ting ved historien rundt Petter Dass som er kuttet ut.

– Det gjelder både årstall og andre ting. Petter Dass var en ortodoks prest som overgikk mye av tankegodset i si samtid. Det er nok noe av det som er best dokumentert av det vi kjenner til, sier historikeren.

I 1691 ble han skattlagt som Norges rikeste sogneprest. Det er forsøkt å tone ned rikdommen, ifølge Hansen.

– Han kjempet utelukkende for sin egen sak og aldri for nordlendingene. I 150 år har vi dyrket Petter Dass som en talsmann for landsdelen frem mot nasjonsbyggingen. Han var ikke den nordnorske landsfaderen, men han har blitt gjort til det.

– Har slått seg til ro med et glansbilde

NRK Nordlands kulturkommentator Bjørn Tore Pedersen sier at de ikke er noen som har gått så grundig til verks og oppsøkt kildene så mye og betydningsfullt som Kåre Hansen.

– Han har vært i alt som finnes av museumsarkiver, og ikke minst vært i København og funnet ut interessante ting om Petter Dass.

Også Pedersen tror man har slått seg til ro med et glansbilde om Petter Dass som er gitt gjennom flere hundre år.

– Det er et bilde som i første rekke familien ga oss, og andre som sto familie nær. Vi har fått ham fremstilt som en slags snill gammel bestefar. Han omtales som bestemt, men det har også kommet frem at han kan ha vært ganske kynisk i å tilegne seg makt og rikdom.

Har oppsøkt kildene

Boka som Hansen ga ut for 11 år siden ga et annerledes bilde av Petter Dass. De siste ti årene har han vært i inn- og utland, besøkt arkiv og fått mer dokumentasjon og nye opplysninger om Petter Dass.

– Jeg har gått til kildene, og der har få vært. Det er ganske mange nye kilder som bidrar til hans biografi, men og til hans litteratur. Mennesket Petter Dass må omkalfatres fullstendig og store deler av synet på hans litteratur må og endres.

– Historieforfalskning

Ved Petter Dass-museet i Sandnessjøen har Hansen tidligere påpekt feil, og mener fremdeles at museet ikke gir den hele og fulle sannheten om Petter Dass.

– Jeg vet at deler av informasjonen man får her, når man utelukker viktige sider ved Petter Dass så har jeg ikke noe problem med å kalle det historieforfalskning.

Direktør ved Helgeland museum, Sten Rino Bonsaksen tilbakeviser ikke at Hansen kan ha rett og sier følgende til NRK at det kan slå begge veier.

petterdass2

Direktør Sten Rino Bonsaksen i Helgeland museum.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– En del av disse tingene er jeg veldig interessert i å diskutere og komme til bunns i. Hvis det viser seg at historikere og Petter Dass-forståere er enige om at her må beskrivelsene endres, så gjør vi det, sier han.