Hopp til innhold

Fremadstormende fredsaktivister vant årets Bjørnsonpris

– Dette er en uhyre viktig sammensetning av prisvinnere, sier Bjørnson-president, Knut Ødegård.

Bjørnson-pris

Årets Bjørnsonpris deles mellom tre aktivister fra Midtøsten. Fra venstre: David Zonsheine, Wojoud Mejalli og biskop Thomas.

Foto: Øystein Windstad

Årets Bjørnsonpris deles i år mellom tre fremstående fredsaktivister fra Midtøsten:

Biskop Thomas fra den ortodoks-koptiske kirke i Egypt, den unge journalisten Wojoud Hassan Ali Mejalli fra Jemen og offiser/programutvikler David Zonsheine fra Israel.

Prisen består av et pengebeløp, en statuett og et diplom. Overrekkelsen foretas av akademiets president, forfatteren Knut Ødegård.

LES OGSÅ:
Disse tre deler Bjørnsonprisen

Sterkt symbol

Knut Ødegård

Bjørnson-president Knut Ødegård.

Foto: Milan Richter

– De tre prisvinnerne utgjør en uhyre viktig sammensetning, som alle er fredsaktivister i Midtøsten. Hver av de tre representerer tre store religioner, og det at de kan stå sammen er et veldig sterkt symbol på at den arabiske våren kan bli til sommer. Mange har fryktet en mørk vinter, sier Bjørnson-president Knut Ødegård.

Biskop Thomas er fra Egypt, og representerer det største kirkesamfunnet i Midtøsten, Den koptisk-ortodokse kirke. Biskopen har i flere tiår arbeidet for religionsfrihet og menneskerettigheter.

I 1993 grunnla han i El Quissa en skole for fredsarbeid mellom muslimer og kristne. Fra 1999 har han bygget opp et stort og blomstrende dialog- og retrettsenter i Wadi Natrun-ørkenen utenfor Kairo. Han har også gjort en betydelig
innsats for kvinner som trenger yrkesopplæring i å kunne forsørge seg selv og sine familier.

Kjemper for soldatene

David Zonsheine har Israel som hjemland, og underskrev i 2002 sammen med 50 andre stridende offiserer og soldater et brev der de fastslo at "Vi vil ikke fortsette å kjempe utenfor grensene fra 1967 for å underlegge oss, forhage, uthulte og ydmyke et helt folk."

Brevet ble deretter undertegnet av rundt 1000 offiserer og soldater og dannet grunnlag for etableringen av bevegelsen "Mot til å nekte" som består av militære som nekter å tjenestegjøre i de okkuperte områdene.

David Zonsheine er formann for bevegelsen og dessuten styremedlem i B´Tselem, det israelske informasjonssentret for menneskerettigheter i de okkuperte områdene.

Demokratiforkjemper

Wojoud Mejalli er fra Jemen, og er menneskerettighetsaktivist og demokratiforkjemper.

Hun var med på å starte organisasjonen "Kvinnelige journalister uten lenker, og sier hun representerer den unge generasjonen ansvarsbevisste, velutdannede og politisk engasjerte arabiske kvinner.

Mejalli har markert seg ved å sette kvinners rettigheter på dagsorden i Jemen og deltok aktivt i det ungdomsopprøret som endte med regimets avgang i 2011.

I 2008 tok Mejalli opp problemet med barn som blir tvangsgiftet i Jemen og hennes reportasjer har gått verden over. Hun bor nå i utlandet og fortsetter å formidle sine erfaringer fra Jemen til et stort publikum.