Hopp til innhold

Gjødseluhell i Surnadal

Store mengder husdyrgjødsel på avveie på gård i Todalen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Like før klokken 22 mandag oppdaget bonde Asbjørn Karlsen i Todalen i Surnadal kommune at en elektrisk gjødselpumpe stod og gikk. Store mengder husdyrgjødsel fløt utover området.

– Møkken spredte seg på gårdsplassen og et jorde, forteller Karlsen som ikke vet hvor lenge pumpen har stått og gått.

– Møkka var fortsatt tjukk, så jeg antar at det må være snakk om et kort tidsrom, sier han.

Store mengder

Ifølge operasjonsleder i Nordmøre og Romsdal politidistrikt ble flere hundre kubikk møkk spredt på området før Karlsen selv fikk stoppet utslippet.

Karlsen kan ikke si noe sikkert om årsaken til ulykken.

– Det er mulig dette skyldes en teknisk svikt. For å få start på denne installasjonen er det nødvendig å trykke hardt på en bryter. Det er også to sikringer og en jordfeilsbryter som skal forhindre slike ting fra å skje, sier Karlsen.

Fjernet møkka

Hele tirsdag har gått med til opprydningsarbeidet.

– Vi har en tankvogn her som suger opp møkka og vi regner med å snart være ferdig, sier Karlsen som er fortvilet over situasjonen.

– Dette er alt annet enn trivelig. Når alt kommer til alt kunne skadene vært mye større, så jeg er glad det gikk som det gikk. Dette er noe som ikke skal skje, sier bonden.

Mulig teknisk feil

Både landbruksmyndigheter og politiet ble informert om hendelsen mandag kveld. Lensmannen i Surnadal og Rindal har opprettet sak på forholdet.

En politipatrulje var på stedet tirsdag for å få et overblikk over situasjonen.

– Det er ikke grunn til å tro at det er noen som har åpnet kranen med vilje. Alt tyder på at det er en teknisk feil på utstyret. En elektriker vil ta en titt på dette i morgen, sier politibetjent Per Gjeldnes ved Surnadal og Rindal lensmannskontor.