Hopp til innhold

Giganten BioWood er åpnet

En av verdens største produsenter av biobrensel, BioWood, åpnet på Averøya i Møre og Romsdal i dag. Biobrensel kan erstatte kull i kullkraftverkene i Europa.

Video Opning av Biowood pelletsfabrikk på Averøy

Miljøvernminister Erik Solheim deltok under åpningen av BioWood. Her sammen med seniorrådgiver Ole Kårvåg og ordfører Jarle Haga. (Sjå video over)

Fabrikken har kostet 500 millioner kroner. Anlegget er et av verdens største, og Europas største fabrikk for produksjon av trepellets.Slik biobrensel er CO2-nøytralt. Det vil si at utslippene fra forbrenning ikke er større enn enn det tilsvarende skog klarer å binde av CO2.

Biowood åpning

En av verdens største biobrenselprodusenter åpnet på Averøya i dag.

Foto: Eirik Haukenes / NRK
BioWood i Averøy

BioWoods anlegg på Averøya.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Håpet og troen er at brenselet herfra skal erstatte kull ved Europas mange kullkraftverk. Kan man erstatte en vesentlig del av kullet med biobrensel, vil dette utgjøre et svært positivt miljøregnskap, sier miljøvernminister Erik Solheim.

Importerer trevirket

BioWood må importere det meste av trevirket som skal brukes i produksjonen. Likevel vil fabrikken utgjøre en miljøgevinst, sier Marius Holm i Bellona.

– Tallene er slett ikke gærne. Det er selvfølgelig miljøkostnader ved transporten. Men likevel vil pellets herfra være mer miljøvennlig enn fossil energi, sier Holm.

Anlegget skal produsere 450 000 tonn trepellets. Pelletsen skal blant annet erstatte fossile brensler som kull, olje og gass ved industrianlegg i Europa.

Skipslaster med trevirke

Annenhver uke vil det komme et skip som er fullastet med flis til Averøya. Dette gir mange arbeidsplasser til kommunen, sier administrerende direktør Lars Frode Askheim.

– Direkte gir denne bedriften 50 arbeidsplasser. Vi har 35 egne ansatte og 15 til 20 innleigde arbeidere. I tillegg vil dette gi en «spin off-effekt» i skole, utdanning og forretninger, sier Askheim.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL