Hopp til innhold

Sunnmøre får 6 av 9?

Sunnmøre kan komme til å få seks av de ni representantene som Møre og Romsdal skal sende til Stortinget etter valget neste år.

Valurne
Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Høyre har allerede nominert Elisabeth Nørve fra Ålesund på topp.

Dersom forslaget fra nominasjonskomiteene i Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet og FrP blir vedtatt, kan Sunnmøre få ytterligere fem.

Politisk redaktør i Tidens Krav, Åge Olsen, frykter at Nordmøre kan bli taperen.

- Jeg synes egentlig det vil være ille dersom Sunnmøre får seks mandater. Etter folketallet burde det være minimum 5-2-2 mellom fogderiene. Nordmøre risikerer jo nå å bli stående uten fast representasjon, sier Åge Olsen.

Kalland mot Klinge

Til helgen er det politisk superlørdag i Møre og Romsdal med nominasjonsmøte i Arbeiderpartiet, Senterpartiet og FrP.

Det store spenningsmomentet er hva som blir utfallet i Senterpartiet. Nominasjonskomiteen har foreslått Ragnhild Aarflot Kalland fra Volda på topp mens Jenny Klinge fra Surnadal har støtte fra flest lokallag.

Dermed blir det kamp om topplassen. Vinner Klinge gjør Senterpartiet et scoop på Nordmøre, mener Åge Olsen. Vinner Kalland er sjansen stor for at Sunnmøre får seks mandater.

Rimelig

Men seks mandater til Sunnmøre er en rimelig uttelling, mener politisk redaktør i Sunnmørsposten, Harald Kjølås.

- Jeg synes ikke det er urimelig derom vi ser på fordelingen av befolkningen i Møre og Romsdal. Historisk sett har Sunnmøre vært underrepresentert på Stortinget. Nå har fordelingen blitt mer rettferdig og slik bør det fortsatt være, sier Kjølås.

Topp-plassen i Senterpartiet er den ene av tre sjanser for Nordmøre. Topp-plassen i Venstre og tredjeplassen i Arbeiderpartiet er de to andre.

Romsdal er høyst sannsynlig sikret en stortingsplassplass gjennom Else May Botten på topp i Arbeiderpartiet. Men flere romsdalspolitikere er foreslått på kampplass i sine partier.

Politisk fotarbeid

Men den store taperen i nominasjonen er Kristiansund. Mens Ålesund trolig sikrer seg tre mandat, og samtlige av de Romsdalskandidatene som har en fair sjanse til stortingsplass, er fra Molde, er Kristiansund fullstendig parkert på sidelinjen.

Politisk redaktør i Tidens Krav, Åge Olsen, mener nordmøringene ikke er flinke nok til å skape allianser.

- Sunnmøringen har gjort et bedre politisk fotarbeid i forkant av nominasjonen, i allefall sammenliknet med nordmøringene, sier Olsen.

Lukket prosess

Politisk redaktør i Sunnmørsposten, Harald Kjølås, mener nominasjonsprosessen fortsatt er for lukket og for mange av kortene blir lagt i lukkede fora.

- Medlemmene har for lite innflytelse og det fører til at medlemstallene i partiene vil fortsette å synke. I tillegg blir prosessen veldig forutsigbar, sier Kjølås.

I en artikkel publisert av den konservative tankesmien Civita har professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud analysert nominasjonsprosessen i Norge sammenliknet med andre land. I følge Naruds analyse er nominasjonsprosessen mer lukket i Norge enn i andre vestlige land.

I Norge sender lokallagene inn forslag til nominasjonskomiteen, gjerne i flere runder, før nominasjonskomiteen kommer med et endelig forslag. Til slutt avgjør utvalgte delegater på nominasjonsmøtet den endelige stortingslisten.

Naruds konklusjon er at bare en liten del av medlemmene har innflytelse på nominasjonen. En måte å demokratisere prosessen på kan være å la alle medlemmene få være med når kandidatene skal plukkes ut.

- Alt for lett å bli gjenvalgt

Også Harald Kjølås mener medlemmene i et parti bør få mulighet til å stemme. Ta gjere i bruk internett, sier Kjølås.

- Medlemmene, også de som ikke er på nominasjonsmøtet, bør jo få mulighet til bli hørt. Slik situasjonen er i dag er det alt for lett for en politiker å bli gjenvalgt. Det er for lite kamp om de fremste plassene, sier Harald Kjølås.

- Kan primærvalg som blir brukt i enkelte land, være en måte å gjøre det på?

- Ja, absolutt. Men det er jo så mye valg i Norge at det er ikke sikkert vi trenger flere, sier Kjølås.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL