Hopp til innhold

– Jeg har ikke oppsøkt elever

En VG-kilde mente at vitnet hadde drevet oppsøkende virksomhet overfor elever og lærere på skolen til den fornærmede jenta i Øygard-saken.

Vitneboks

Vitnet benektet at han skal ha drevet oppsøkende virksomhet i forbindelse med saken i hjembygda til jenta.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Vitnet forklarte at han ble oppringt av en journalist i VG, som fortalte at de skrev en sak hvor de ville gjengi hans navn dagen etter. I følge vitnet skal journalisten ha sagt at i følge en kilde skulle han ha drevet oppsøkende virksomhet på skolen til jenta, og tatt kontakt med elever og lærere for å skaffe seg opplysninger i saken.

Vitnet er en venn og hyttenabo av ekteparet Øygard, har samarbeidet med Øygard i politiske saker. Han er også partifelle av Rune Øygard i Arbeiderpartiet.

Han forklarte at han følte episoden med VG-journalisten som svært ubehagelig.

– Det stemmer overhodet ikke at jeg har drevet med den type aktivitet, forklarte han i retten i dag.

Han avkreftet også at han skal ha drevet oppsøkende virksomhet i forbindelse med saken i hjembygda til jenta.

Vitnet sa at han ble sint og forbannet på grunn av telefonen fra VG-journalisten.

– Det var et sjokk og jeg ble provosert. Jeg skulle jo vitne i saken, og jeg følte at jeg ble satt under et press, sa vitnet.

VG: – Vi har ikke satt vitnet under press

Øystein Milli, nyhetssjef i VG, sier til NRK at det er korrekt at avisen ringte vitnet.

– Bakgrunnen var opplysninger om at «noen» hadde gått rundt ved skolen for å samle inn informasjon, sier Milli.

Han forteller at VG har foretatt flere undersøkelser for å finne ut hvem det er som skal ha drevet slik oppsøkende virksomhet i lokalmiljøet.

– Det er senere brakt på det rene at en mann HAR foretatt undersøkelser. Forsvarer Mette Yvonne Larsen har i opplyst i åpen rett at det er en person med tilknytning til hennes advokatkontor som har gjort dette, sier Milli.

Milli sier at avisen ikke kjenner seg igjen i at de skal ha sagt at de skrev en «sak hvor de ville gjengi navnet hans dagen etter».

– Det er heller ikke publisert noen slik artikkel. Vi mener vi ikke har satt ham under noe press, utover at vi har stilt spørsmål på vanlig journalistisk måte. Andre medier har for øvrig også vært i kontakt med det samme vitnet, sier Milli til NRK.


Partifelle av Øygard

– Jeg har møtt jenta når hun har vært med Rune Øygard på hytta i Sjodalen. Første gang var i 2009, fortalte hyttenaboen fra vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.

– Førsteinntrykket mitt var at hun var beskjeden og stille. Jeg merket at hun ble mer og mer trygg, åpen og lettere å komme i kontakt med ettersom tida gikk. En av de siste gang jeg møtte henne var sommeren 2011, på hytta det også. Da oppfattet jeg henne som ei blid og glad jente, sa hyttenaboen fra vitneboksen.


Møtte jenta på valgvake

Vitnet skal også ha møtt jenta på valgvaken til Vågå Ap i september 2011. Han forteller at jenta da skal ha virket glad, og interessert i Auf og i politikk generelt.

Det var én gang han skal ha merket at jenta ikke var glad, og det var etter en helg på hytta hvor jenta skulle reise hjem til foreldrene.

– Hun hadde tårer i øynene og virket ikke som hun ønsket å reise, forteller han.

Vitnet forteller at han følte det som naturlig å støtte ekteparet Øygard etter at anmeldelsen var kommet på bordet.

Han forteller at han ved én anledning oppfattet at det kom mange sms'er fra jenta da han var sammen med Øygard på et politisk møte.

Les: Øygard-saken mot slutten


Siste uke i rettssaken

Det er siste uka av rettssaken mot Rune Øygard, og det er to motstridende oppfatninger av bevisene dommerne skal ta stilling til når partene legger fram sine prosedyrer torsdag og fredag.

Det blir opp til tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg og meddommerne
å finne ut av det som til tider har artet som seg et villnis av karakteristikker, ubegrunnede påstander, rykter og sladder.

De skal likevel komme til en avgjørelse om Øygard er skyldig i gjentatte overgrep mot den nå 17 år gamle jenta som sitter overfor ham i rettssalen.