Vitne kontaktet av ukjent mann

Et av vitnene i Øygard-saken opplyste i retten i dag at han var kontaktet av en «høyreist», ukjent mann. Mannen hadde stilt spørsmål rundt straffesaken og tatt opptak av samtalen.

Vitneboks

Et av vitnene i saken mot Rune Øygard hevder han har blitt kontaktet av en ukjent mann og spurt ut om sitt kjennskap til saken.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Vitnet beskrev seg selv som venn og nabo av Rune Øygard. Han bekreftet at han hadde blitt kontaktet av en person som sa han jobbet for advokat Mette Yvonne Larsen. Mannen klarer ikke å huske navnet til denne personen men beskrev ham som veldig høy og tynn. Han mente at han var mellom 50 og 60 år gammel.

– Han kontaktet meg fordi han jobbet med etterforskningen og sa at advokat Larsen var opptatt med andre ting, fortalte vitnet.

45-åringen forklarte at samtalen ble tatt opp på bånd.

Benekter bruk av privatetterforsker

Mette Yvonne Larsen

Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen benekter å ha sendt en privatetterforsker for å snakke med noen av vitnene.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Mette Yvonne Larsen benekter at hun har sendt noen privatetterforsker til hjembygda til den nå 17 år gamle jenta, noe bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal hevdet i sitt innledningsforedrag, men sier det er mange som har jobbet med saken for advokaten.

Hjortdal har sagt at hun mener dette forverret situasjonen i bygda for den fornærmede jenta.

Til opplysningene som kom fram i dag, sier Hjortdal:

– Jeg har jo hatt mistanke om at en mann har vært i bygda og kontaktet personer og stilt spørsmål. Jeg synes dette er betenkelig og jeg håper at politiet undersøker dette dersom det kommer fram opplysninger som gjør dette nødvendig, sa Hjortdal.

Hjortdal ønsker ikke å spekulere noe rundt hvem dette er.

Kommer du til å forfølge dette?

– Ja, jeg kommer til forfølge disse opplysningene dersom det viser seg at dette har hatt noen innflytelse. Dette er jo politiets oppgave. Men jeg tar kontakt med politiet dersom jeg mener det er grunnlag for det, sier Hjortdal

Har snakket med Øygard

Vitnet bekreftet også til tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg at han flere ganger hadde vært i kontakt med Øygard. Men han benektet at de hadde snakket konkret om at han skulle komme og vitne i saken.

– Vi har jo alltid hatt kontakt. Det var ikke en spesiell samtale, sa vitnet.

Advokat Larsen påpekte at mannen ikke ble stevnet som vitne før i midten av september i år.

– I den grad det spekuleres i påvirkning av vitner, så kan jeg opplyse at han ikke ble avhørt av politiet før 18. september i år. Det skjedde da jeg ba om det, sa Larsen.

– Ønsker å sverte jenta

Aktor Thorbjørn Klundseter beskyldte i dag forsvaret for å sverte den fornærmede jenta i Øygard-saken. Naboen til Øygard ble spurt ut av Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, om tredjehåndsopplysninger rundt mannens sønn og den 17 år gamle fornærmede.

– Dette temaet kommer inn under lovens bestemmelser om generell troverdighet. Jeg kan ikke skjønne at dette er noe annet enn bevisførsel for å sverte fornærmede, sa aktor Klundseter.

Mette Yvonne Larsen mener på sin side spørsmålene til vitnet er relevant for saken.

– Jeg prøver å være varsom, i tråd med det retten har sagt. Men denne tematikken er også relevant, sa hun.