Hopp til innhold

– Voldtektstiltalt burde vært stoppet tidligere

Den 38 år gamle mannen som er tiltalt for en rekke grove voldtekter i Elverum, burde vært stoppet før. Det mener to av bistandsadvokatene til ofrene i saken. Mannen ble anmeldt allerede i 2009, men da ble saken henlagt.

Inger Marie Støen

Bistandsadvokat Inger Marie Støen synes det er ille at 38-åringen som er tiltalt for en rekke grove voldtekter ikke ble avslørt før.

Foto: Frode Meskau

– Etter å ha vært gjennom denne saken, som virkelig er en grusom sak, så er det mange som spør seg hvordan det har vært mulig for tiltalte over så lang tid å kunne dope ned og seksuelt misbruke så mange jenter uten at politiet har fått stoppet ham tidligere.

Det sier bistandsadvokat Inger Marie Støen.

Hun representerer en av jentene som skal ha blitt voldtatt og misbrukt av mannen. Hun er fra Oppland og hadde et forhold til mannen i noen måneder i 2006.

Avhørt allerede i 2009

Da et av de andre ofrene i saken anmeldte 38-åringen for voldtekt i 2009, ble også denne jenta avhørt, men hun turte ikke å anmelde ham da.

– Hun var redd for miljøet og redd for å ikke bli trodd. Men man kan jo stille seg noe undrende til at politiet ikke gikk mye tyngre inn i saken da, sier Inger Marie Støen.

For det som skjedde, var at politiet ikke fant alle filmene som man nå vet at fantes.

De etterforsket saken og innstilte på tiltale. Men saken ble avvist, først av statsadvokaten og så av riksadvokaten, på grunn av mangel på bevis.

Tom Johnsen

Politistasjonssjef Tom Johnsen, sier de innstilte på tiltale i 2009, men at saken ble avvist på grunn av mangel på bevis.

Foto: Frode Meskau
Jostein Løken

Jostein Løken, som er bistandsadvokat for kvinnen som anmeldte 38-åringen allerede i 2009, sier hun er bitter over at mannen ikke ble tatt da.

Foto: Frode Meskau

– Den filmen som vi nå sitter på, var ikke i politiets beslag den gangen, sier politistasjonssjef i Elverum, Tom Johnsen.

For dårlig etterforskning?

Johnsen vil ikke si om politiet gjorde en for dårlig jobb i 2009, men sier de skal evaluere det hele når rettssaken er over.

– Det er vanskelig. Jeg ser jo i etterkant, at det er et veldig lukket miljø. Men sånn som jeg ser det, så mener jeg at de burde ha gjort en bedre jobb i 2009, sier bistandsadvokat Inger Marie Støen.

Hun understreker at politiet har gjort en svært god jobb i etterforskningen nå.

– Fikk store konsekvenser

Også bistandsadvokaten til kvinnen som anmeldte 38-åringen i 2009 synes det er ille at saken ikke ble avdekket da.

– Jeg tenker at det fikk store konsekvenser for det som skjedde videre. Hvis tiltalte hadde blitt tatt så tidlig, så hadde neppe forbrytelsene kunnet fortsette, sier advokat Jostein Løken.

Han er likevel forsiktig med å kritisere politiet.

– Det er jo mulig at filmene ikke var der da politiet ransaket leiligheten til tiltalte i 2009, men min klient føler det jo bittert, fordi hun føler at hun ikke ble trodd, så for henne fikk det enorme konsekvenser, sier Jostein Løken.

Rullet opp da kona døde

Det var først da kona til 38-åringen døde i januar 2012, at politiet kom over alle filmene som de mener viser bevisstløse kvinner som blir voldtatt.

Og det var da omfanget av saken ble rullet opp i sin helhet.

For det politiet nå har avdekket, mener aktor i rettssaken er så ille, at 38-åringen må dømmes til 15 års forvaring, noe som er en svært streng dom.

Kvinnen som anmeldte Elverumsmannen i 2009 har fulgt hele rettssaken mot ham nå. Det har vært beintøft men nødvendig, sier bistandsadvokat Jostein Løken.

Må ha nok bevis til å vinne

I dag avslutta rettssaka mot en 38 år gammel mann fra Elverum, som er tiltalt for grove voldtekter av fem kvinner.

Reporter: Ola Bjørlo Strande Foto: Bjørn Opsahl

– Hun følte at hun ikke ble trodd den gangen hun anmeldte saken. Etter at saken ble henlagt kom hun til meg og fortalte om overgrepene i 2010. Hun sa det forelå filmer og at det dreide seg om ting hun ikke ville være med på, sier Jostein Løken.

Han forstår likevel at politiet måtte ha mer bevis.

– Man vil neppe gå i retten med saker som kan tapes. Det vil påføre offeret dobbel byrde, ved at de både måtte oppleve overgrepet og så oppleve at gjerningsmannen ble frifunnet, sier Løken.

Kan virke tilfeldig

I Øygard-saken som ruller og går, finnes det svært lite tekniske bevis. Likevel kom den opp for retten.

Jostein Løken innrømmer at det av og til kan virke tilfeldig hvilke saker som kommer for retten og hvilke som blir avvist.

Politistasjonssjef i Elverum, Tom Johnsen, synes det er trist at kvinnen som anmeldte 38-åringen i 2009, følte at hun ikke ble trodd.

– Det er veldig synd. Men at saken ble henlagt den gangen er ikke det samme som at hun ikke ble trodd. Det var en faglig vurdering av at bevisene ikke var gode nok til at saken kunne tas for retten, sier Tom Johnsen.

Ingen i miljøet sier noe som helst

Han forteller også at det er vanskelig å komme inn på folk i narkotikamiljøene og at det kan vanskeliggjøre etterforskningen av volds- og trusselsaker der.

Det er svært sjelden at noen i miljøet kommer til oss og vil fortelle noe. Nesten uten unntak må vi etterforske oss fram. Og hvis noen prater, så prater de stort sett bare om egne forhold, etter å ha blitt forelagt bevis av politiet, sier Johnsen.