Hopp til innhold
Anthony Albanese
Foto: Rick Rycroft / AP

Australia

Oppsummert

Sosialdemokraten Anthony Albanese overtok som statsminister etter Scott Morrison etter valget 21. mai 2022. Albanese har lovet å trappe opp klimakampen, men han vil ikke love å stenge kullgruvene i landet.

  • 160 hvaler strandet i Australia

    Minst 160 grindhvaler har strandet på vestkysten av Australia, av dem er 26 døde.

    Hvalene ligger spredd på en fem hundre lang strekning av stranden ved Tobys Inlet nær turistbyen Dunsborough, 285 kilometer sør for Perth, opplyser departementet for biologisk mangfold og bevaring.

    Ytterligere 20 hvaler er strandet på en grunne halvannen kilometer fra stranden.

    Slike hendelser er ikke uvanlige. I juli døde rundt hundre grindhvaler etter at et to dager langt redningsforsøk ikke førte fram ved Cheynes Beach ved den tidligere hvalstasjonen Albany, 355 kilometer sørvest for strandingen i Dunsborough.

    (NTB)

    Strandede grindhvaler i Australia
    Foto: Department of Biodiversity / Conservation and Attractions / AP
  • Fem tenåringer terrorsiktet etter angrep mot prest i Sydney

    Politiet har siktet fem ungdommer i tenårene for terrorlovbrudd etter knivangrepet på en prest og tre andre i en kirke forrige uke.

    Biskop Mar Mari Emmanuel ble stukket i hodet og brystet under en preken som ble strømmet på nettet.

    Ungdommene er i alderen 14–17 år gamle. Tre av dem er siktet for å planlegge og forberede terrorhandling, mens de to andre er siktet for å være besittelse av voldelig, ekstremistisk materiale.

    Politiet sier tenåringene er religiøst motivert og er en del av et større nettverk.

    (NTB)

    Fem tenåringer er siktet for terrorrelaterte lovbrudd i forbindelse med knivangrepet på en assyrisk biskop i Sydney forrige uke.
    Foto: AP
  • Sju mindreårige pågrepet i antiterroraksjon i Australia

    De pågrepne kobles til en 16-åring som anklages for å ha knivstukket en assyrisk ortodoks biskop i Sydney i forrige uke, og at de er tilhengere av en «religiøst motivert ekstremistideologi».

    De sju mindreårige utgjorde en «uakseptabel risiko og trussel» mot allmennheten og ble pågrepet etter en politiaksjon med rundt 400 politifolk onsdag, opplyser politiet.

    Ifølge visepolitisjef Dave Hudson er det sannsynlig at gruppa har planlagt et angrep, men at det ikke er klart hva slags mål de eventuelt har sett seg ut.

  • Australia: 16-åring siktet for terror

    En 16-år gammel gutt som knivstakk en biskop i Sydney mandag er siktet for terror. Det opplyser politiet fredag, melder nyhetsbyrået AFP. Biskopen er på bedringens vei og har sagt at han tilgir gjerningspersonen.

    Gudstjenesten der knivstikkingen skjedde ble sendt direkte på nett.

    Fire personer ble skadet, ingen livstruende.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no