Hopp til innhold
Anthony Albanese
Foto: Rick Rycroft / AP

Australia

Oppsummert

Sosialdemokraten Anthony Albanese overtok som statsminister etter Scott Morrison etter valget 21. mai 2022. Albanese har lovet å trappe opp klimakampen, men han vil ikke love å stenge kullgruvene i landet.

 • Australia frykter verste skogbrannsesong på årevis

  Flere år med mye nedbør og lite skogbrann gjør at forholdene ligger til rette for en voldsom skogbrannsesong i Australia, ifølge landets brannvesen.

  De hevder at faren for gressbrann er den største på to tiår.

  Landet har 190.000 frivillige brannmannskaper som står klare til å bistå. Mange er i gang med å rydde i bushen for å fjerne brennbart materiale.

  I 2019–2020 døde 33 mennesker og millioner av dyr og tusenvis av bygninger ble slukt av flammene. Brannsesongen fikk klengenavnet «den svarte sommeren».

  (NTB)

 • Titusener i urfolksdemonstrasjon i Australia

  Flere titusener deltok i demonstrasjoner i Australia søndag for å vise støtte til forslaget om å anerkjenne landets urfolk i grunnloven.

  Det skal være folkeavstemning om spørsmålet 14. oktober. Hvis forslaget blir vedtatt, er det første gang Australias urfolk anerkjennes i grunnloven. Det gir i så fall også aboriginene og øyfolket i Torresstredet en stemme i nasjonalforsamlingen.

  Men det er motstand i folket mot forslaget. De fem siste meningsmålingene har vist et flertall mot forslaget.

  Ifølge arrangøren Yes23 deltok rundt 20.000 i en demonstrasjon i Brisbane, Australias tredje største by. Det er også planlagt demonstrasjoner i Sydney, Melbourne, Perth, Canberra og andre byer.

  Statsminister Anthony Albanese har sagt at det australske folket har en historisk mulighet til å vedta forslaget. Flere i urfolksgrupper er for, men noen er imot og mener det er en distraksjon fra å oppnå faktiske resultater for urfolk.

  Siden Australia ble uavhengig i 1901, er bare 8 av 44 forslag om grunnlovsendringer blitt vedtatt. (NTB)

  Demonstrasjon i Melbourne, Australia, for en folkeavstemming, som kan gi urbefolkningen en rett til å bli hørt i saker som gjelder dem.
  Foto: WILLIAM WEST / AFP
 • Uvanlig vår-hetebølge i Australia

  Store deler av Australia sliter for tiden med en uvanlig vår-hetebølge med temperaturer opp til 35 grader.

  I Sydney gikk gradestokken lørdag opp til 34,2 grader ved flyplassen, tolv grader høyere enn normalen for september, ifølge det australske meteorologiske instituttet.

  Hetebølgen inntreffer mens det denne uka er tegn til at værfenomenet El Niño styrker seg og trolig utvikler seg med varm og tørr luft i september til november.

  Meteorologene sier at heten vil øke i dagene framover til åtte til 16 grader over normalen for årstiden. (NTB)

 • Australias statsminister: Konstruktive samtaler med Kina

  Australias statsminister Anthony Albanese sier han har hatt konstruktive samtaler med sin kinesiske motpart Li Qiang. De to møttes torsdag i forbindelse med toppmøtet i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen Asean i Indonesias hovedstad Jakarta. Det er første kontakt på dette nivået på tre år og kan tyde på en viss oppmykning av et lenge anstrengt forhold.

  – Begge landene ønsker velkommen den pågående prosessen med «å stabilisere vårt bilaterale forhold», sier Albanese.

  Senere i år skal Albanese og Li møtes i Beijing.

  (NTB)

 • Australias statsminister: Konstruktive samtaler

  Australias statsminister Anthony Albanese sier han har hatt konstruktive samtaler med sin kinesiske motpart Li Qiang.

  De to møttes på sidelinjen av toppmøtet i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen Asean i Indonesias hovedstad Jakarta.

  – Jeg la fram en rekke bilaterale saker og andre saker som er viktige for Australia, blant annet handelshindringer, konsulære saker og menneskerettigheter, sa Albanese torsdag. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no