Hopp til innhold
Anthony Albanese
Foto: Rick Rycroft / AP

Australia

Oppsummert

Etter valget 21. mai får Australia overtar med sosialdemokraten Anthony Albanese som statsminister etter Scott Morrison. Albanese har lovet å trappe opp klimakampen, men han vil ikke love å stenge kullgruvene i landet.

 • Ytterligere 35.000 evakuert på grunn av flom i Australia

  Store mengder nedbør har ført til flom og oversvømmelser, noe som nå truer hjemmene til 85.000 personer i området rundt den australske byen Sydney.

  Hjelpearbeidere banket på dørene til personer i området i byene Singleton og Muswellbrook i Hunter Valley nord for Sydney for å beordre dem om å evakuere, opplyste nødetatsminister Steph Cooke.

  – Det har vært en søvnløs natt for mange, sa hun.

  85.000 personer hadde innen onsdag fått beskjed om å evakuere som følge av flommen, som er en oppgang på 35.000 fra tirsdag.

  Det er femte dag med flom i området og lokale myndigheter har varslet at de boligområdene som ikke er berørt enda fortsatt kan bli oversvømmet i løpet av de neste dagene.

  (NTB)

  APTOPIX Australia Floods
  Foto: Mark Baker / AP
 • 50.000 evakuert på grunn av flom i Australia

  Australia har erklært områder i delstaten New South Wales på landets østkyst som katastrofeområde på grunn av voldsom flom, skriver NTB.

  Tirsdag morgen var rundt 50.000 beordret til å evakuere, og hundrevis av mennesker ba om nødhjelp i løpet av natta, melder den australske kringkasteren ABC.

 • Titusenvis evakueres på grunn av flomfare i Sydney

  Mer enn 30.000 mennesker er bedt om å evakuere på grunn av fare for flom i Sydney. Det har regnet voldsomt i Australias største by i flere dager.

  Delstatsmyndighetene i New South Wales har bedt folk om å forberede seg på fortsatt styrtregn mandag, før været ventes å bedre seg tirsdag. (NTB)

 • Deler av Sydney er under vann

  Deler av Sydney i Australia er under vann etter voldsom nedbør, og tusener av mennesker er bedt om å evakuere.

  Regnet startet lørdag og ventes å fortsette til mandag. Mange veier er stengt, og beboere i vestlige deler av Australias største by er i ferd med å evakueres.

  – Dette er en livstruende situasjon, sier Stephanie Cooke, som er sjef for nødetatene i delstaten New South Wales. Hun sier at Warragamba-demningen utenfor byen søndag morgen begynte å gå over sine bredder.

  I forstaden Camden, sørvest for sentrum, ligger butikker og en bensinstasjon under opp til halvannen meter vann.

  Meteorologene sier at Sydney-området allerede etter tre dager har fått fire ganger så mye nedbør som normalt i hele juli. (NTB)

 • Australia melder inn strengere klimamål til FN

  Australia har meldt inn et mål om å redusere landets utslipp av klimagasser med 43 prosent innen 2030 til FN, sier statsminister Anthony Albanese.

  Albanese sa torsdag at han har kontaktet FN for å melde inn det nye nasjonale utslippsmålet, skriver NTB.

  Han beskriver målet, et hopp fra det tidligere ambisjoner om et kutt på mellom 26 og 28 prosent, som et fornuftig økonomisk valg som vil gi «investeringssikkerheten» næringslivet trenger

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no