Oversvømmelse og flom i Sydney i Australia
Foto: SAEED KHAN / AFP / NTB

Australia

Oppsummert

Enorme nedbørsmengder har ført til store oversvømmelser på den australske østkysten. 18.000 innbyggere i delstaten New South Wales er evakuert og ytterligere 15.000 har fått beskjed om å være klare til å forlate hjemmene sine på grunn av flomfare.

 • Ny frihandelsavtale

  Storbritannia og Australia er enige om en frihandelsavtale. Den britiske statsministeren kaller avtalen det globale Storbritannia på sitt beste.

  Avtalen innebærer at britiske varer som biler, keramikk og skotsk whisky vil bli rimeligere i Australia. Og briter under 35 år vil enklere kunne reise til Australia for å jobbe.

  Samtidig fjerner britene tollen på australsk vin, badetøy og konfekt.

 • Australia lar asylfamilie få bli

  Australias regjering har bøyd av for offentlig press og lar en tamilsk asylsøkerfamilie slippe ut av en interneringsleir. Årsaken er datteren er syk med en alvorlig blodinfeksjon.

  Familien Murugappan på fire, som er blitt holdt i interneringssenteret på Christmas Island siden august 2019, har fått internasjonal oppmerksomhet.

 • Johnson og Morrison enige om handel

  Storbritannia og Australia er enige om rammene for en frihandelsavtale, erfarer Sky News. En kunngjøring kan komme allerede tirsdag. Storbritannias statsminister Boris Johnson og Australias statsminister Scott Morrison ble enige om avtalen mens de spiste middag i Downing Street mandag, skriver BBC.

  De to landene har slitt med å bli enige om vilkårene for eksport av australske landbruksvarer til Storbritannia. Bønder i Australia får lov til å bruke enkelte vekstfremmende hormoner, pesticider og tilsetningsstoffer som er forbudt i Storbritannia. Det har ført til protester fra britiske bønder som frykter å bli utkonkurrert av biligere kjøtt.

  Boris Johnson og Scott Morrison t.v. foran 10 Downing Street i London 14. juni 2021.
  Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters / NTB
 • Australsk strid om karantenehotell

  5 millioner innbyggere må holde seg hjemme når Australias nest største ny Melbourne stenges ned for fjerde gang. Et nytt smitteutbrudd har ført til strid om ordningen med karantenehotell. Det skal være 17. gangen de siste seks månedene at det har lekket smitte ut av slike hoteller.

  Den australske koronastrategien er å slå knallhardt ned på all koronasmitte, i et forsøk på å eliminere den helt.

 • Australsk delstat stenger ned

  Over 6 millioner innbyggere i Australias nest største by Melbourne og resten av delstaten Victoria rammes av en ny nedstenging. Innbyggerne i delstaten må holde seg hjemme i minst sju dager fra torsdag, opplyser fungerende førsteminister James Merlino torsdag.

  Nedstengingen kommer etter at koronasmitten er doblet det siste døgnet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no