Nordmenns tro på tranens egenskaper gjennom flere århundrer gjør oss mer villige til å svelge en skje ren olje hver dag.
Finnes alternativer
– Det er veldig interessant med de store forskjellene vi har mellom de nordiske landene, vi er så geografisk nære hverandre, men likevel så annerledes. Dere har jo matpakkelunsjen deres også, vi spiser varmmat. Og så tar dere fremdeles tran,
det overrasker meg. Det finnes jo alternativer, sier ernæringsekspert Elinor Sundblom ved Karolinska Institutets folkhälsoakademi i Stockholm.
Hun syns nordmenn er et lydig folk hvis de frivillig følger anbefalingene om å ta flytende tran.
Fra gammelt av
Norske eksperter understreker derimot at dette handler om mye mer enn lydighet.
– Vi har fra gammelt av en helt mytologisk tro på tranens virkning, slik at det har vært lett å få befolkningen med på å ta tran i måneder med R. Denne folkemedisinen, tradisjonen og troen på at vi blir sterke av å ta tran, kan vanskelig forstås av utlendinger, sier professor i allmennmedisin, Siri Forsmo, ved institutt for samfunnsmedisin ved NTNU.
- Se " Tran er et produkt som enhver bør unne seg":
Hun mener tranens stilling i Norge styrkes av myten, tilgjengeligheten, prisen og det helnorske ved tranen.
– Det er lett å spille på alt dette og framstille tranen som noe helt eget, veldig, veldig sunt.
- SE:
- Les: